Feng shui: nieuwe energie voor je huis

Feng shui: nieuwe energie voor je huis Feng shui: nieuwe energie voor je huis Feng shui: nieuwe energie voor je huis

Wonen in een huis waarin levensenergie zich vrij kan bewegen; met de oude Chinese filosofie feng shui is dat voor iedereen haalbaar. Ook voor wie juist klein wil beginnen. Je merkt het effect direct.

Ooit erbij stilgestaan dat je huis iets zegt over wie je bent? Dat het dromen laat zien en eigenheid, maar ook frustraties of tekortkomingen. Misschien staat je huis vol leuke details, maar zijn de meubels een ratjetoe omdat je de grote lijn gauw uit het oog verliest. Of heb je een te dure hippe bank gekocht omdat iedereen die wil, alleen jijzelf diep in je hart eigenlijk niet. Wie zijn interieur ziet, ziet zichzelf.

Aandacht

Nina Elshof is feng shui-meester, auteur en docent. Ze helpt mensen bij dat proces van bezieling, waarbij het níet gaat om een behaaglijke leefomgeving. Nina: “Dat feng shui daarom draait, is een misverstand. De kernvraag is nuchterder: welke functie heeft een ruimte of voorwerp, waar dient het voor? De eerste stap is bewustwording. We denken vaak niet weloverwogen na over de plek waar we zijn. We gunnen ons geen tijd om aandachtig stil te staan. Dat is jammer, want de invloed van onze omgeving op welzijn en energie wordt onderschat.”

Evenwicht

Feng shui heeft veel facetten, maar is zo simpel of ingewikkeld als we het maken. Je kunt feng shui opvatten als een-twee-vijf-systeem. Het ene, dat is levensenergie ofwel chi. Die vormt de basis van alles wat is ontstaan. Ooit kwam voor het eerst beweging in de levensenergie, dat werd de mannelijke energie yang. De energie kwam tot rust, dat werd de vrouwelijke energie yin. Yin en yang: dat is twee. In een vrije dans waarbij yin en yang in balans zijn, stroomt de levensenergie en blijft de chi fris.

Vijf staat voor de elementen waaruit alles in de kosmos bestaat: hout, vuur, aarde, metaal en water. Ze zijn elk op hun eigen manier verbonden aan yin en yang. Net zoals de natuur in evenwicht is door het samenspel van elementen, zo brengen ze ook evenwicht in woon- of werkomgeving. Bij elk element horen materialen, kleuren en vormen, zodat er vrijheid is om te spelen. Het element metaal bijvoorbeeld krijgt vorm in een ijzeren stoel, maar ook in rondheid, zoals van een kom.

Geborgen hoekje

Chi is overal. In de natuur, in huis, op kantoor en in de auto. Moeder Natuur weet hoe ze levensenergie laat stromen, feng shui vertaalt die kennis naar onze omgeving binnen. Ergens een geborgen hoekje voor rust? Dan ergens anders ruim baan voor stromende energie. Hierin komt het evenwicht tussen yin en yang terug. Heerlijk slapen lukt beter als de kalmte van yin de hoofdrol krijgt in de slaapkamer. Actieve yang-energie staat voorop in de auto of op de werkplek. Energie stroomt beter door opruimen. Dat is weliswaar helemaal van nu – à la Marie Kondo -, maar ook oeroud en typisch feng shui. Alleen wat een functie heeft, mag blijven. Die functie wordt wel ruim opgevat. Iets kan nut hebben als voorwerp, maar evengoed als blijmaker.

Het voelt lichter

Een feng shui-expert, een zogenoemde meester, kan helpen de omgeving optimaal te maken. Misschien in een groots project, inclusief schuur, maar klein beginnen heeft ook voordelen. Het kost weinig moeite, toch gebeurt er iets. Je voelt je blijer of lichter. Dingen zijn gemakkelijker terug te vinden en te doen. De opstap naar groter werk komt dan bijna vanzelf, omdat energie is gaan stromen. Nina Elshof: “Verbetering van de levensenergie op de plaats waar je bent, geeft meteen betere energie in je geest en lichaam.”

Nulmeting

Elke verandering begint met een nulmeting. Nina: “Neem waar en open je. Zie materialen, vormen, kleuren. Doe alsof de plek of het voorwerp een verhaal wil vertellen over gebeurtenissen, gedachten en emoties. Kijk oordeelvrij, accepteer wat er op dat moment is. Wat zie en ervaar je? Waar zit de rommel en wat betekent het? Misschien is iets geestelijks nog niet opgeruimd. Is er innerlijke volheid, gebrek aan helderheid? Daarna kun je bepalen of je ergens actie op wilt ondernemen. Neem maar weg wat zijn geldigheid voor je heeft verloren, zijn levensenergie, zijn functie.” Wie huisgenoten heeft, ontkomt niet aan compromissen, maar helderheid over de functie van plek of voorwerp mag voorop staan. Dan kun je elementen toevoegen die blij maken, energie geven of de functie versterken. Intuïtief, of door spelen met de vijf elementen via kleur, vorm en materiaal.

Tekst: Astrid Maria Boshuisen

Meer weten?

Meer lezen over feng shui?

De 5 feng shui elementen: welke past bij jou?

Volgend artikel
7 feng shui-stappen voor de perfecte slaapkamer én een betere nachtrust
7 feng shui-stappen voor de perfecte slaapkamer én een betere nachtrust