De 5 feng shui elementen: welke past bij jou?

De 5 feng shui elementen: welke past bij jou? De 5 feng shui elementen: welke past bij jou? De 5 feng shui elementen: welke past bij jou?

De Chi-energie – levensenergie – vrij laten stromen in je huis; dat is het doel van de oosterse filosofie feng shui. Dit kun je doen door op te ruimen, meubels te verschuiven en bovenal door ruimte te creëren.

Yin en yang spelen een belangrijke rol in de sfeervorming van een huis. Als jij van jezelf veel yin-energie (gevoelig, rustig, introvert) hebt, vind je het misschien fijn om yang (warmte, kleur) in huis te halen. Maar het kan ook zijn dat je het juist heerlijk vindt om je eigen energie te bekrachtigen.

Yin en yang in je huis ontdek je door na te gaan welke van de vijf elementen jouw huis kenmerken. Ontdek de eigenschappen van hout (yang), vuur (yang), aarde (yin/yang), metaal (yin) en water (yin). Welk element vind jij terug als je in je woonkamer (of die van een dierbare) om je heen kijkt?

Hout: kleurrijk en persoonlijk

Cactusjes in vrolijke potjes, kaarten die speels staan uitgestald op een plank, schilderijen en posters van allerlei formaten en stijlen; het element hout hoort bij een creatief, kleurrijk interieur. Als je binnenkomt in een huis dat met name door het element hout wordt gekenmerkt, voel je je meteen welkom en thuis. Dit huis vertelt veel over de persoon die er woont. Het voelt in een houthuis alsof je een museum binnenkomt.

Vuur: licht en feestelijk

Een grote fel gekleurde bank, een stevige eettafel midden in de huiskamer, een paar eye catchers van schilderijen; in een vuurhuis hoef je niet lang te zijn om de bruisende energie tot in je tenen te voelen. Vuurhuizen zijn licht van energie en letterlijk verlicht door kaarsen, haard of lichtinval. De muziek staat regelmatig aan en je viert er de beste feestjes. In vuurhuizen wonen meestal vurige mensen bij wie de yang-energie goed past.

Aarde: rustig en open

Planten, stenen, weinig spullen en natuurlijke elementen die je overal in terugziet; een huis met een veelheid van het aarde-element is robuust en open. Dit soort huizen zijn vaak automatisch feng shui ingericht en kunnen qua kleurkeuze meerdere kanten opbuigen of daarin variëren. Eclectisch wordt het echter nooit. In een aardehuis wonen mensen die het nodig hebben om thuis de volledige rust te ervaren die ze buitenshuis niet vinden of opzoeken.

Metaal: rationeel en stijlvol

Wit, zwart, grijs, strak, minimalistisch en af: een metaalhuis herken je meteen. Het zijn vaak smetteloze huizen waar je een tijdje moet vertoeven om het karakter ervan te ervaren. Metaalhuizen zenden een stilte uit en nodigen je uit om alle kleuren zelf aan te brengen met je aanwezigheid en gevoel voor stijl. In een metaalhuis wonen over het algemeen rationeel ingestelde mensen die niet van poespas houden.

Water: blauwtinten en emotie

Blauwtinten, zee-thema, knusse zithoek, veilige sfeer; bewoners van een waterhuis zijn niet dol op visite, want áls je er langskomt, krijg je een inkijkje in hun ziel. Deze huizen zijn vaak herkenbaar aan de vele tinten blauw in meubels, servies of op de muur. De kleur maakt zacht en emotioneel; het zorgt ervoor dat je je lekker op de bank wilt nestelen met een filmpje of een fijn gesprek. In een waterhuis wonen mensen met veel van dit element in hun karakter: emotioneel, sensitief en warm.

 

 

 

Meer weten?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over feng shui?

7 feng shui-stappen voor de perfecte slaapkamer én een betere nachtrust.

Volgend artikel
Deze planten zorgen voor geluk en voorspoed volgens feng shui
Deze planten zorgen voor geluk en voorspoed volgens feng shui