Zo houd je je huis ook ná het opruimen Marie Kondo-proof

Zo houd je je huis ook ná het opruimen Marie Kondo-proof Zo houd je je huis ook ná het opruimen Marie Kondo-proof Zo houd je je huis ook ná het opruimen Marie Kondo-proof

Je hebt weer overzicht in je bezittingen, je sokken en ondergoed zijn in rolletjes opgeborgen en je bezit alleen nog maar spullen die je écht gelukkig maken. Missie opruimen met Marie Kondo geslaagd! Maar hoe nu verder?

Wie opruimt volgens de ‘KonMari’ methode creëert niet alleen ruimte in kastjes en laatjes, maar verfrist zijn hele mind. Lezers van de boeken en kijkers van de serie van de Japanse opruimgoeroe zijn lyrisch en zweren bij de methode, waarbij de vraag ‘word ik hier blij van?’ keer op keer centraal staat.

Het opruimen en wegdoen van spullen die je niet meer blij maken is al een mooie stap, maar eigenlijk kun je je opruimavontuur dan nog niet als afgerond beschouwen. Wat volgt is het ordenen van de spullen die je na het opruimproces hebt besloten te houden. En – voor velen een grotere uitdaging – het bewaren van die orde.

Dat maakt opruimen tot een ongoing proces. Met deze drie tips lukt het je om je huis ook ná het opruimen Marie Kondo proof te houden.

Geef je spullen de ruimte die ze nodig hebben

Na de grote schoonmaak zijn de overgebleven spullen als het goed is onder te verdelen in twee kampen: spullen die je blij maken en spullen die je simpelweg nodig hebt. Zeker spullen uit die laatste categorie en die je dagelijks gebruikt kun je het beste bewaren op plekken waar je gemakkelijk bij kunt. In plaats van ze op te bergen in dozen en die dozen weer in lades en kasten te zetten, geef je ze hun eigen ruimte.

Liefst in het zicht, als het aan Beth Penn ligt, schrijfster van het boek ‘The Little Book of Tidying: Declutter Your Home and Your Life’. Volgens haar verdienen spullen een plekje in het zicht omdat je anders vergeet dat je ze hebt. In plaats van goedgevulde kasten en lades, pleit zij daarom voor ‘ademruimte’ voor je spullen.

Een ruimte met veel losse spullen oogt al snel rommelig en is, inderdaad, niet bepaald Marie Kondo stijl. Je kunt daarom het beste voor een middenweg kiezen: berg je spullen wél op achter (gesloten) kastdeuren of in lades, maar kies dan wel voor transparante bakken zonder deksels. Zo zie je bij het opentrekken van een kastdeur of la direct wat je allemaal in huis hebt.


Decoreer met betekenis

Spullen met emotionele waarde verspreiden geen vreugde als ze weggestopt liggen in een opbergkast. Decoreer je huis daarom met betekenisvolle items als foto’s en sentimentele bezittingen. Voor foto’s geldt overigens dezelfde regel als voor alle andere spullen: bewaar alleen de exemplaren waar jij blij van wordt. Zijn er op één moment meerdere foto’s genomen, kies dan de foto uit die bij jou de meeste blijdschap oproept en geef die een plekje in je interieur.

Een leuke manier om dat te doen is het maken van een fotoalbum. Sorteer al je foto’s – analoog en digitaal – en selecteer alleen de exemplaren die een plekje in het album verdienen. Kies een mooi album uit dat niet misstaat op de salon- of koffietafel. Zo heb je je waardevolle herinneringen niet alleen geordend, maar ook nog eens nuttig gemaakt als decoratie.

Weersta de verleiding om lege ruimte op te vullen

Nadat je afscheid hebt genomen van overbodige spullen blijft er (als het goed is) behoorlijk wat ruimte over. Krijg je hierdoor de neiging om de ‘nieuwe’ lege ruimte op te vullen? Logisch, zeker als je beseft met welk gemak je een nieuw item op de stoep hebt staan. Maar toch: doe het niet, aldus Beth Penn. Ook niet als je denkt dat het een item is dat je blij gaat maken. Vaak gaat dit namelijk niet op voor de langere termijn.

Ga in plaats daarvan doelgericht om met je geld én met je lege ruimte. Koop alleen iets als het écht de Marie Kondo vraag (geeft dit mij blijdschap?) doorstaat. En als je portemonnee het toelaat, natuurlijk.

Beeld: fotografie door Tjitske van Leeuwen, styling door Maaike Koorman

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over een opgeruimd huis?

Opruimtips voor mensen die van rommel houden.

Volgend artikel
Houd jij steeds meer van jezelf? Op deze leeftijd is je zelfvertrouwen op z’n top
Houd jij steeds meer van jezelf? Op deze leeftijd is je zelfvertrouwen op z’n top