Grote schoonmaak voor je mind & soul

Grote schoonmaak voor je mind & soul Grote schoonmaak voor je mind & soul Grote schoonmaak voor je mind & soul

Met nog een heel jaar voor je, kan het fijn zijn een grote schoonmaak te houden voor je mind en soul. Dat kun je in gedachten doen, maar ook heel praktisch.

Weg met negativiteit

Een eeuwenoud ritueel om een ruimte te ontdoen van negatieve energie, is het branden van witte salie. Een mooie manier om symbolisch afscheid te nemen van alles wat je graag wilt achterlaten in het verleden. Heb je geen witte salie voorhanden, dan kun je ook Palo Santo (‘heilig hout’) gebruiken. Beide ruiken heerlijk.

Doe een winterschoonmaak

Niks voelt zo lekker als een nieuw begin zonder ballast. Verdeel je schoonmaak in ruimtes, zodat je gefocust werkt en één voor één in gedachten een kamer kunt afvinken. Kom je alleen aan de keuken toe, dan is dat ook prima: die ziet er in elk geval weer lekker blinkend uit.

Mediteer op dankbaarheid

Dankbaarheid is een belangrijk thema om je goed te voelen. Roep dit gevoel in je op met een eenvoudige meditatie. Ga op een fijn plekje zitten – in je favoriete stoel, op een kussentje op de vloer, in de vensterbank – en sluit je ogen. Een paar minuten lang probeer je je gedachten te richten op de dingen waar je dankbaar voor bent. Die gedachten hoeven niet heel precies te zijn – het kan gaan om gebeurtenissen die je je herinnert als waardevol, maar ook aan eenvoudige momenten (die middag in het bos, toen plots de zon doorkwam) of mensen die je een fijn gevoel hebben gegeven. Probeer het gevoel even vast te houden.


Maak een dankbaarheidsboek

Dat brengt ons bij een mooie traditie om mee te beginnen: schrijf op waar je op dit moment allemaal dankbaar voor bent. Wat heeft het leven je gebracht? Welke lessen heb je geleerd, welke mensen hebben je iets gegeven? Pak er een mooi schrift (versier het met mooie handgeschreven letters, linten of wat je maar wilt) en doop het om tot dankbaarheidsboek. Elk jaar (of elke maand, net wat je wilt) voeg je een ‘hoofdstuk’ toe, en kun je weer leren van vorig jaar / vorige maand.

Kledingkast opruimen

Weinig dingen geven zo’n lekker opgeruimd gevoel als een pas uitgedunde kledingcollectie, dat had goeroe Marie Kondo goed gezien. Werp een kritische blik in je kast, en doe dat per afdeling: eerst je truien, dan je shirts, en zo verder (om te voorkomen dat je er kriskras doorheen gaat en het overzicht kwijtraakt).

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, productie en styling door Cyn Ferdinandus

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over energie reinigen?

Zo ruim je negatieve energie in je leven op.

Volgend artikel
Over de schoonheid van de dood
Over de schoonheid van de dood