Zo ruim je negatieve energie in je leven op

Fotografie Ernie Enkelaar
Zo ruim je negatieve energie in je leven op Zo ruim je negatieve energie in je leven op Zo ruim je negatieve energie in je leven op

De Australische Eric Dowsett zuiverde jarenlang ruimtes van negatieve energie. Totdat hij ontdekte hoe hij ook zichzelf van negatieve energie kon ontdoen. Een gesprek met de grondlegger van Energy Clearing.

Wat is Energy Clearing?

‘Energy Clearing is het vermogen om volledig aanwezig te kunnen zijn voor alle emoties en gevoelens die zich aandienen met een open en compassievol hart. Zonder schuld of oordeel, maar bovenal zonder gedachten en emoties persoonlijk te maken, en zonder ze al te serieus te nemen.

Bij Energy Clearing gaat het er om juist niets te doen, in plaats van het idee dat je iets moet doen om je leven te veranderen of te verbeteren. Juist door het ‘niets doen’ en te laten zijn wat is, zal dat wat ons problemen gaf niet langer opkomen. Om emoties voort te laten bestaan, moeten ze namelijk gevoed worden. Elke energie, onafhankelijk van welke vorm, zal verdwijnen wanneer je de emotie volledig accepteert en omarmt en het geen extra aandacht – ofwel energie – geeft.’

Wat betekent het in jouw leven?

‘Toen ik steeds vaker huizen ging ‘clearen’ vanuit mijn energetisch werk, begon mijn beoefening van Energy Clearing. Ik verbond me dagelijks met diverse energieën in de omgeving en leerde herkennen hoe mijn lichaam daarop reageerde. Ik wist dat die gevoelens niet van mij waren, maar dat het slechts mijn lichaam was die reageerde op veranderingen in de omgeving.

Online training Ayurveda

 • Ontdek de leefstijl die bij jou past

 • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

 • Cadeau: koperen tongschraper

Hoe meer mijn bewustzijn groeide, hoe minder ik hechtte aan die gevoelens. Ik was in staat om ze meer en meer te omarmen en ze minder serieus te nemen en daardoor los te laten.’

Hoe werkt dat loslaten?

‘Om iets te veranderen in je leven is het allereerst belangrijk om je veilig te voelen. Zonder veiligheid is verandering niet mogelijk. Door angst wordt onze werkelijkheid namelijk verkleind en blijven we oplossingen zoeken voor problemen binnen die beperkte werkelijkheid.

Met behulp van Energy Clearing startte ik het proces van angst naar veiligheid. Ik durfde mijn verleden onder ogen te komen, in mijn bewustzijn te brengen, de emoties te accepteren voor wat ze waren en verder te gaan. De oude herinneringen kregen minder intensiteit en uiteindelijk verdwenen de emoties rondom die herinneringen helemaal.’

Hoe kan het ons helpen?

‘De meesten van ons leven in een wereld vol tegenstellingen. De oordelen en voorkeuren waaraan we vasthouden zijn verantwoordelijk voor het creëren van onze eigen werkelijkheid, de wereld waarin we leven. Voor het grootste deel zijn wij ons niet bewust van die tegenstellingen, waardoor we er slachtoffer van blijven.

Energy Clearing is een proces waarbij we de schaduw-aspecten in ons bewustzijn brengen, veilig en voorzichtig.’

Reinig je persoonlijke energie in 7 stappen

 1. Slow down: word je bewust van gedachten en gevoelens die in je opkomen.
 2. Observeer hoe je lichaam reageert op verschillende situaties.
 3. Signaleer wanneer je oordeelt en beschuldigt, en probeer dat oordeel en die beschuldiging los te laten.
 4. Wanneer je bewust bent van wat er gebeurt in je lichaam, vat het dan niet persoonlijk op: stop het identificeren met emoties.
 5. Wanneer je merkt dat je jezelf verliest in een emotie, probeer je aandacht dan ergens anders op te richten.
 6. Ontwikkel een beoefening, die je dagelijks even doet. Laat daarbij emotionele herinneringen opkomen; erken ze, accepteer ze en laat ze los.
 7. Adem, glimlach en neem niet alles zo serieus.

Ontdoe je huis van negatieve energie in 3 stappen

 1. Loop in een kalm tempo door een kamer of door het hele huis. Verzamel intuïtief dingen waarbij je een negatief gevoel hebt, en overweeg ze weg te gooien of te geven. Haal ook weg wat oud en levenloos is: verdroogde bloemen of planten, voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is, gebruiksspullen die eigenlijk onbruikbaar zijn geworden.
 2. Zet in alle hoeken van de kamer kommetjes puur zout van de natuurwinkel. Spoel het zout na maximaal 24 uur door het toilet.
 3. Geef de ruimte een energieboost met dingen die je aantrekken: denk aan groene of bloeiende planten, fonkelende kristallen, geurige kaarsen, een schaal vers biologisch fruit.

Meer lezen over energie?

Zo bescherm je je tegen andermans zware energie.

Volgend artikel
Diep in je verleden duiken? Trance en hypnose kunnen helpen
Diep in je verleden duiken? Trance en hypnose kunnen helpen