Diep in je verleden duiken? Trance en hypnose kunnen helpen

Diep in je verleden duiken? Trance en hypnose kunnen helpen Diep in je verleden duiken? Trance en hypnose kunnen helpen Diep in je verleden duiken? Trance en hypnose kunnen helpen

Heb je sterke emoties waar je de vinger niet op kunt leggen? Een angst die je niet kunt plaatsen? Is er een gebeurtenis die je je niet meer kunt herinneren? Dan is de term hypnotherapie je vast niet vreemd. Hypnose is een diepe meditatieve toestand waarin je begeleid wordt in een reis door je onderbewuste. Vergelijkbaar met dromen, maar dan terwijl je wakker bent. Welke vormen zijn er en wat levert het je op?

Trance en hypnose

Het verschil tussen trance en hypnose? Trance is een staat van zijn waarin je volledig gefocust bent op waar je mee bezig bent. Een toestand van opperste concentratie. Denk aan hardlopen, tv-kijken, je spieren ontspannen tijdens een bodyscan en geleide meditatie. Omdat je in trancetoestand niet afgeleid wordt door prikkels van buitenaf, is het een staat waarin je onder hypnose te brengen bent.

Wat is hypnose dan? Dat is bij bewustzijn naar je onderbewustzijn afreizen, het beste te vergelijken met dromen terwijl je wakker bent. Er gaat een luikje open in je hersenen dat normaal gesproken gesloten blijft als je wakker bent. Trance is de staat van bewustzijn en hypnose de onderbewuste gewaarwording in die staat van bewustzijn.

Regressietherapie

Helderheid krijgen over een situatie en inzicht in jezelf; dat is het doel van regressietherapie. Je reist af naar een tijd in je leven die te maken heeft met de vraag die je hebt. Je puberteit bijvoorbeeld. Je moeder kreeg toen een nieuwe partner en je wilt de moeizame band met haar die daarop volgde, onder de loep nemen. Hoe het werkt? Vaak begint regressietherapie met het visualiseren van een ruimte met verschillende deuren waarvan je er één opent. Je beschrijft hardop wat je ziet. In het begin onwennig, want je ziet niks of denkt dat je aan het sturen bent.

Een regressietherapeut helpt door vragen te stellen over de sfeer, je gevoel, wie er bij je is. Daardoor wordt je visualisatie sterker. Zo kun je uiteindelijk situaties herbeleven die je je niet meer voor de geest kon halen. Angsten, blokkades, een moeilijke relatie met jezelf of een familielid; regressietherapie kan antwoorden bieden op belangrijke vragen.

Reïncarnatietherapie

Je bent reflectief ingesteld, hebt voor je idee geen blinde vlekken of invloedrijke levensgebeurtenissen waar je je niet bewust van bent. En toch kamp je met irrationele angsten. Angst voor water bijvoorbeeld, voor kleine ruimtes, voor groepen mensen. Je kunt niet uitleggen waar de angst vandaan komt, maar het angstige gevoel heeft grote invloed op je leven. Als je daar last van hebt, is reïncarnatietherapie iets voor je. Zo’n angst kun je meenemen uit een vorig leven. De ver-van-je-bed-show? Lees dan het boek Levenslijnen van Matthijs Kamphoff om er op prettige manier kennis mee te maken.

Bij reïncarnatietherapie doe je hetzelfde als bij regressietherapie, alleen zie je beelden die niet met je huidige leven te maken hebben. Dat is niet eng, het is net als in een droom. Wees ook niet bang voor je fantasie. Al is het je fantasie, als de beelden je helpen te begrijpen waar je angst vandaan komt, is dat toch een overwinning.

Trancereis

Een trancereis lijkt op de beschreven therapievormen, alleen is het doel minder duidelijk. Trancereizen hebben vaak een thema van waaruit je vertrekt (denk aan: liefde, familie, oude pijnen). Waar je terecht komt – dit leven, een vorig leven of heel ergens anders – maakt niet uit, het gaat om de reis. Die maak je bijvoorbeeld in een gevisualiseerde luchtballon.

De kleuren die je in gedachten geeft aan de dingen die je ziet, zijn veelzeggend, sla er acht op. Een trancereis maak je veelal in een groep en het is bizar om te ervaren hoe anders iedereen de reis beschrijft; terwijl je met elkaar in één ruimte zit.

Welke therapeut?

Nederland kent veel regressie- en reïncarnatietherapeuten. Het is belangrijk om een therapeut te vinden die je vertrouwt, en bij wie je je durft over te geven aan trance en hypnose. Want die overgave is niet niks. Luister goed naar je gevoel tijdens de sessies.

Het gaat om jou. Een therapeut kan je op weg helpen, maar weet niet meer dan jij. Er kan niets gebeuren, de enige die je tegenkomt, ben je zelf en alleen jij weet of je daar klaar voor bent of niet.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over hypnose?

Heeft jouw kind vaak buikpijn? Misschien helpt hypnose.

Volgend artikel
Ontspannen, opladen, aarden; het gebeurt allemaal met Qi Gong
Ontspannen, opladen, aarden; het gebeurt allemaal met Qi Gong