Ontspannen, opladen, aarden; het gebeurt allemaal met Qi Gong

Ontspannen, opladen, aarden; het gebeurt allemaal met Qi Gong Ontspannen, opladen, aarden; het gebeurt allemaal met Qi Gong Ontspannen, opladen, aarden; het gebeurt allemaal met Qi Gong

Vastzittende schouders, een vermoeid gevoel en veel in je hoofd? Maak dan kennis met Qi Gong. Qi Gong is een eeuwenoude Chinese geneeswijze die gericht is op herhaling, ademhaling en concentratie. Het is een set bewegingen die de levensenergie, qi genaamd, vrijelijk door je lichaam laat stromen. Een methode die ervoor zorgt dat je je energie behoudt of terugvindt. Klinkt goed, maar wat levert het concreet op?

Ontspanning

Na een lange werkdag, spurt je langs huis voor je sportkleding. Na een razendsnelle fietstocht sta je bezweet in de Qi Gong les. Je vindt je basishouding en word je bewust van de zwaartekracht. Hoe vermoeider je bent, hoe sterker je de zwaartekracht aan je voelt trekken. Je ademhaling vindt een ritme. Dan beginnen de sets met bewegingen die je in een meditatieve toestand brengen. De bewegingen hebben namen als ‘Draag een bal’ en ‘Duw de golven’. Je visualiseert en maakt de vloeiende bewegingen die je een aantal keer herhaalt. Je lichaam voelt zwaar, maar je voelt ook energie stromen. Hoe je dat voelt? Door tintelingen in je ledematen en een langzame afname van je vermoeide gevoel.

Contact met je ademhaling

Vind je het lastig om tijdens sportlessen op je ademhaling te letten? Uitademen op die beweging, in- op de volgende. Je voelt het ritme niet aan, waardoor je van de weersomstuit je adem even inhoudt om mee te kunnen op het ritme van de groep. Herkenbaar? Bij Qi Gong speelt je ademhaling een grote rol en verrassend genoeg spreekt dat helemaal voor zich. Inademen op die beweging, uit- op die andere. Natuurlijk, wanneer anders? Omdat je zo verbonden bent met je lichaam tijdens de Qi Gong-oefeningen, voel je het ademhalingsritme als vanzelf aan.

Stevig op je benen

Warrig aan het einde van je werkdag? Heb je het gevoel dat je gedachten vervliegen? Dan is het nodig om weer te aarden. Dit kun je doen met hardlopen, yoga, krachtsport of Qi Gong. Door de balansoefeningen, de set bewegingen waarin je hele lichaam wordt betrokken en de ademhalingsoefeningen, voel je je binnen no time weer gegrond. Nog even een drankje drinken na de les, werken of naar het strand? Na een les Qi Gong heb je er weer energie voor.

Meer weten?

Lees dan het boek Qigong van  Patricia van Walstijn met korte dagelijkse oefeningen.

Meer lezen over lichamelijke beweging?

Waarom bootcamp een aanrader is, ook als je niet van sporten houdt.

Volgend artikel
Welke tarotkaart past bij jouw sterrenbeeld?
Welke tarotkaart past bij jouw sterrenbeeld?