Over de schoonheid van de dood

Over de schoonheid van de dood Over de schoonheid van de dood Over de schoonheid van de dood

Wat er na de dood gebeurt, is niet te concretiseren, hoe gelovig of overtuigd je ook bent. Vlak voor het sterven, zijn er vele onverklaarbare gebeurtenissen die je doen nadenken over de schoonheid van de dood. Ontdek er drie: reiken, voorspellende uitspraken en dromen.

1. Reiken naar een andere wereld

Iemand die in het laatste stadium van leven komt, raakt qua bewustzijn op afstand van het aardse bestaan. Deze persoon krijgt inzicht in andere dimensies of ziet droombeelden, afhankelijk van wat je overtuiging is. Opmerkelijk in dat stadium is het reiken: de stervende reikt met zijn hand of handen naar iets of iemand en heeft daar contact mee door te lachen of zelfs te groeten. In eerste instantie ziet dat eruit als verwardheid omdat jij niet ziet of ervaart wat diegene ervaart. Probeer je op zo’n moment in te beelden wat er gebeurt. Misschien zijn het engelen, gidsen of andere overleden dierbaren die voorbij komen. Afhankelijk van de bewustzijnstoestand van je stervende dierbare kun je vragen wie of wat deze persoon ziet. 

2. Voorspellingen over het leven

Als de dood bijna zijn intrede doet, kunnen stervende mensen treffende voorspellingen of uitspraken doen. Het moment van hun eigen overlijden kunnen ze bijvoorbeeld benoemen of een nog niet bekende gebeurtenis die vlak na het overlijden plaatsvindt. Luister goed naar de uitspraken van iemand die bijna sterft, ook al lijkt deze persoon ver van je verwijderd qua bewustzijn. Juist door de verruiming én aardse verwijdering van het bewustzijn heeft deze persoon inzicht in zaken die niet voor iedereen zichtbaar zijn.

3. Verschijning in dromen

Als er iemand in je omgeving gaat overlijden, is de kans dat je hierover voorspellend droomt groot. Vaak droom je niet letterlijk dat diegene overlijdt, maar symbolisch dat er een indrukwekkende gebeurtenis gaat plaatsvinden. Rondom een overlijden toont iemand die gaat sterven of gestorven is zich vaak in dromen. Door aan te geven hoeveel liefde die persoon voor jou voelt bijvoorbeeld of door op een andere manier samen te zijn. Koester deze dromen. Schrijf ze op en deel ze met dierbaren.


Aardse steun

Als je iemands overlijden meemaakt, is dat intens, maar vooral heel mooi. Realiseer je dat je iemand ontzettend helpt als je bij dit proces betrokken bent. Je kunt namelijk stimuleren tot loslaten. Dat klinkt misschien onprettig en paradoxaal, want je wilt niet dat iemand sterft, maar als jij vertrouwen uitstraalt en uitspreekt over wat er gaat gebeuren, geeft dat de stervende een prettig en veilig gevoel. Het moeilijkste aan sterven, is namelijk je verdrietige dierbaren achterlaten. Aangeven dat jullie elkaar in dromen kunnen ontmoeten, biedt ook steun in deze fase.

Meer weten?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over de dood?

Dit kan de dood je leren over het leven.

Volgend artikel
Omgaan met verlies: zo bied je troost
Omgaan met verlies: zo bied je troost