Manifesteren: wat is het en hoe doe je het?

Manifesteren: wat is het en hoe doe je het? Manifesteren: wat is het en hoe doe je het? Manifesteren: wat is het en hoe doe je het?

Manifesteren – je kent het woord ongetwijfeld. Het is een spirituele practice die steeds populairder wordt onder mensen die bezig zijn met persoonlijke groei en spiritualiteit. 

Het werkwoord heeft inmiddels ook zijn weg gevonden in onze spreektaal, waar het iets betekent als: ‘als ik iets hard genoeg wil, dan komt mijn droom vanzelf uit’. Hoewel die betekenis in de buurt komt, is het maar het halve verhaal. Wat is manifesteren eigenlijk echt, en hoe doe je het? In dit artikel leggen we het voor je uit.

Wat is manifesteren?

Manifesteren is het idee dat ‘wat je aandacht geeft, dat groeit’, een filosofie die ook wel de wet van aantrekkingskracht wordt genoemd. Dat betekent dat — omdat je veel dingen op een dag aandacht geeft — je eigenlijk de hele dag door manifesteert. 

De wet van aantrekkingskracht gebruiken

Dat je de hele dag (onbewust) manifesteert kan een valkuil zijn. Wij mensen zijn van nature erg goed in focussen op onze angsten, onzekerheden en ergernissen. Als je moppert over alles waar je je aan ergert, dan manifesteer je als het ware meer ergernis. Hoe meer je je gedachten laat beheersen door negativiteit, hoe meer het je handelingen beïnvloedt. Je trekt je terug, laat je leiden door je angsten of schiet onredelijk hard uit je slof.

Online training Manifesteren

 • Laat je dromen en verlangens werkelijkheid worden
 • 7 lessen over de basis van manifesteren
 • Alleen in maart: 10,- korting met code MANIFESTEREN10

Maar de wet van aantrekkingskracht biedt ook ruimte voor persoonlijke groei. Ga je huppelend door het leven, dan trek je meer naar je toe waar je blij van wordt. Dat betekent: als het ons lukt om onze aandacht te richten op positieve dingen, (wat we graag zouden willen of hoe we graag in het leven willen staan), dan zullen we datgene ook aantrekken in ons leven. Precies daar gaat manifesteren over.

Bekijk ook: sta jij open voor de wet van aantrekkingskracht? Doe de test!

Wat kan je manifesteren?

Manifesteren gaat dus om het creëren van een realiteit die we zelf zouden willen ervaren. Het is het antwoord op de vraag: als ik alles zou mogen wensen, wat zou ik dan wensen? Denk aan:

 • Materiële zaken (geld, een promotie, een nieuwe woning)
 • Een levenshouding (innerlijke rust, liefdevoller)
 • Relaties (een partner, een innige vriendschap, het versterken van je familieband)
 • Zelfzorg (een harmonieus levensritme, zelfliefde, innerlijke balans)

Waarom werkt manifesteren?

Door bewust te worden van onze dromen en doelen en deze centraal te zetten in ons leven, gebeurt er iets bijzonders. Onze handelingen volgen namelijk vanzelf. Het klinkt als magie, maar eigenlijk is het iets heel natuurlijks. Je wens staat niet langer op de achtergrond, maar is nu de focus van je gedachten. Je traint je brein om te geloven dat wat je wenst, er in werkelijkheid al is.

Zo wordt het pad dat je moet bewandelen om bij je droomleven te komen, opeens heel duidelijk. Onbewust weet je precies welke keuzes en handelingen je moet maken om jouw wens werkelijkheid te laten worden. Dit wekt niet alleen vertrouwen op in het universum, maar ook in jezelf — een eindeloos positieve opwaartse spiraal. 

Hoe moet je manifesteren? Een stappenplan

Maar hoe moet je nu precies manifesteren? Hieronder geven we je een aantal stappen die je kunt volgen:

Stap 1: Word je bewust van wat je graag wilt

Klinkt makkelijk, maar dit vraagt meer van je dan je denkt. Weet je écht wat je wilt manifesteren? En weet je ook waarom je dat wilt? 

Verlang je bijvoorbeeld naar geld, dan kan het goed zijn dat daar een andere behoefte achter zit. Misschien ben je op zoek naar een bepaalde vrijheid, of mis je juist een gevoel van veiligheid. Probeer dus echt te voelen wat er in de diepere lagen speelt.  Een wens naar een huis in de natuur is misschien in werkelijkheid een ‘symptoom’ van het verlangen naar stilte in je ziel en innerlijke rust.

Vraag jezelf af:

 • Wat wil ik?
 • Waarom wil ik dit?
 • Wat is hiervoor nodig?
 • Welke stappen ga ik zetten? 

Stap 2: Onderzoek beperkende overtuigingen

Waarom heb je eigenlijk nog niet gemanifesteerd wat je mist? Welke diepe (en misschien onbewuste) overtuigingen zie je weerspiegeld in je huidige situatie? Denk je misschien onbewust dat het egoïstisch is om rijkdom te vergaren? Of dat je diep vanbinnen overtuigd bent dat je de liefde niet waard bent? 

Zodra je deze overtuigingen tegenkomt, behandel ze dan met zachtheid. Je bent ooit begonnen ze te geloven om een goede reden: misschien omdat je ouders het je verteld hebben, of omdat het je op een bepaalde manier beschermde. Waardeer de goede bedoeling die erachter zat, maar weet ook dat het een gedachte is die je niet gevangen hoeft te houden. Het definieert je niet, en je hoeft je er niet angstvallig aan vast te houden.

Stap 3: Visualiseer wat je graag wilt

Als je weet wat je graag wilt, is het tijd om je voor te stellen dat je het al hebt bereikt. Visualiseer hoe het voor jou zou voelen om datgene te hebben wat je wilt, en probeer zo levendig mogelijk voor je te zien hoe je leven er dan uitziet. Hoe meer details je in je visualisatie opneemt, hoe krachtiger het effect zal zijn. Hoe ziet ‘rust’ er voor jou uit – is dat een strand, een bos of juist het uitzicht over een grote stad? Niets is gek, het is jouw droom.

Je kunt dit doen door middel van een visualisatie, meditatie, een vision board, positieve affirmaties, of met een combinatie van deze tools.

Stap 4: Laat los en vertrouw

Als je je verlangen hebt gevisualiseerd en dankbaarheid hebt gevoeld, is het tijd om los te laten en te vertrouwen. Dit betekent niet dat je niets meer hoeft te doen, maar het betekent wel dat je niet krampachtig vasthoudt aan het idee dat het op een bepaalde manier moet gebeuren. Laat het los en vertrouw erop dat het universum je zal helpen om je verlangen te vervullen. Zet er geen deadline op, wees niet drammerig of hebberig, maar wees geduldig en ontspan. 

Ontspannen is hierbij iets anders dan achterover leunen en wachten tot je ‘bestelling’ wordt afgeleverd door de kosmos. Ontspannen is flexibel en goedgemutst dansen met je dromen. Omdat je zo met je droom bezig bent — en het niet langer op de achtergrond staat — voel je intuïtiever aan waar je ‘ja’ op moet zeggen, welke stap je dichterbij je doelen brengt en welke paden er juist weg van leiden. 

Stap 5: Durf te ontvangen

Langzaamaan weet je steeds meer je neus te richten naar jouw droomleven. Maar om je manifestatie echt te laten slagen, moet je eerst nog kunnen ontvangen. ‘Ontvangen’ is een houding, een positieve energie die je de kosmos instuurt en met positieve energie wordt beloond.

Oefen hier bewust mee vanuit het besef dat het leven elke dag duizenden kleine geschenken op je neer laat dalen. Ontvang het douchewater dat langzaam je huid verwarmt, de magische geur van je eerste kop koffie of dat ene stuk fruit dat precies de juiste smaak heeft. Ontvang zonneschijn en kijk of je, zelfs als het waait en regent, kunt voelen dat je een geschenk krijgt van de natuur. 

Lees ook: heb je moeite met ontvangen? Dit kan de oorzaak zijn

Extra tips om je te helpen met je manifestaties

Manifestatie Gift Set

Wist je dat het wetenschappelijk bewezen is dat het maken van een vision board helpt bij het realiseren van je dromen en doelen? Ga zelf aan de slag met deze mindful, creatieve spiritual practice met deze manifestatie gift set. Wat beweegt jou diep van binnen, wat is voor jou van waarde? Door je wensen op het bijgeleverde blanco vel papier (hoe groter, hoe beter) te plakken, te tekenen en te schrijven, ontvouwt zich voor je ogen alles wat je wenst – in één oogopslag.

Bij deze gift sets krijg je ook de Online Training Manifesteren cadeau. In 5 lessen helpen we je te ontdekken wat jouw verlangen is, wat je tegenhoudt en hoe je dankbaarheid als levenshouding kunt aanmeten. Ook leer je hoe je werkt met intenties, affirmaties en visualisaties — dé gereedschappen voor een succesvolle manifestatie. 

Over auteur
Sem Zweekhorst is contentmarketeer, sterrenbeeld Maagd en sinds 2021 werkzaam bij Happinez. Hij is een echte woordentovenaar en weet de meest magische teksten te schrijven voor artikelen op happinez.nl, voor de Happinez webshop en nieuwsbrieven.
Volgend artikel
Als je dankbaar bent, ben je gelukkiger (en zo oefen je dat)
Als je dankbaar bent, ben je gelukkiger (en zo oefen je dat)