Zo maak je een afscheid persoonlijk

Zo maak je een afscheid persoonlijk Zo maak je een afscheid persoonlijk Zo maak je een afscheid persoonlijk

Als je afscheid moet nemen van iemand van wie je veel gehouden hebt, kunnen rituelen troost bieden. Vooral wanneer ze persoonlijk zijn en passen bij jouw band met de overledene.

Lange tijd hadden we in Nederland vaste rituelen als we afscheid van een overledene namen, maar in de afgelopen jaren is er veel veranderd. Koffie met cake na de begrafenis kan nog steeds, maar als muntthee en baklava veel beter bij jouw afscheid passen, kan dat ook. Rituelen zijn onverminderd waardevol, alleen kun je ze nu veel meer op je eigen manier vormgeven.

Sieraad ter herinnering

Een prachtige manier om een overledene te gedenken, is door elke dag een herinnering aan hem of haar met je mee te dragen. Je kunt een nieuwe ring laten maken van een sieraad dat je van diegene hebt gekregen, een medaillon met een klein handgeschreven briefje van hem of haar erin of een foto. Ook is het mogelijk om een plukje haar van hem of haar te laten meenemen in een nieuw gemaakt sieraad. Op 1001lichtjes.nl vind je heel veel voorbeelden van persoonlijke sieraden. Uiteraard kun je ook voor iets symbolisch kiezen, zoals een hanger met de favoriete steen van je dierbare.

Natuurbegraafplaats

Voelde de overledene zich fijn in de natuur, dan kan het een idee zijn om voor een natuurgraf te kiezen. Door heel Nederland zijn natuurbegraafplaatsen te vinden, vaak gelegen op mooie, rustige plekken. Vaak wordt het graf gemarkeerd met een zwerfkei of een klein houten bordje – de bedoeling is dat de graven uiteindelijk opgaan in de omgeving, dus er worden alleen natuurlijke materialen gebruikt.

Nieuw: Happinez Treasure box

  • Verzamel al jouw mooie herinneringen

  • Gemaakt van handgeschept lokta-papier

  • Met 10 vakjes voor je meest kostbare schatten

Afscheid op jóuw plek

Afscheid nemen hoeft niet in een aula of uitvaartcentrum: je kunt ook een heel andere plek kiezen. Je kunt bijvoorbeeld ook vragen of je een zaaltje kunt huren in het restaurant waar jullie graag kwamen. Heb je veel ruimte buiten, dan kan het ook in je eigen tuin (mits je daarna natuurlijk gemakkelijk bij de begraafplaats of het crematorium kunt komen). Op sommige natuurbegraafplaatsen is het ook mogelijk om ter plaatse afscheid te nemen in kleine kring.

Kist of wade

Van eenvoudig, gebruikt hout tot een zelfbeschilderde kist, en van een ‘wade’ van vilt tot een kleurige afscheidsdeken: er zijn verschillende alternatieven voor de ‘standaard’ kist. Van heel simpel tot kleurig en uitbundig – net wat bij je dierbare past.

Muziek

Was hij of zij dol op jazz, of is er een nummer dat hem of haar ten voeten uit beschreef? Het is altijd prachtig om die muziek te laten horen, maar je kunt ook kiezen voor livemuziek. Ingetogen of juist uitbundig.

Herinneringsboek

Verzamel de verhalen van de overledene – door iedereen een herinnering over hem of haar op te laten schrijven, met foto’s, tekeningen, briefjes – en maak er zelf een boek van: het boek van zijn of haar leven. Of vraag een professioneel iemand om, door middel van interviews, het levensverhaal op te schrijven.

Fotografie

Gek eigenlijk, dat het zo gebruikelijk is om de vrolijke momenten in een mensenleven vast te leggen – een geboorte, een huwelijk – maar dat het bij een afscheid veel minder gewoon is. Terwijl foto’s van je laatste periode met iemand, of zelfs alleen van de uitvaart, heel waardevol kunnen zijn.

Meer lezen?

Volgend artikel
Waar ga jij voor dit jaar?
Waar ga jij voor dit jaar?