Waar ga jij voor dit jaar?

Waar ga jij voor dit jaar? Waar ga jij voor dit jaar? Waar ga jij voor dit jaar?

Ben je je jaar goed begonnen? Klaar om je dromen waar te maken? Plannen, ideeën en voornemens genoeg, maar waar sta je nu? Wie of wat verdient er dit jaar nog wat extra aandacht? Voel jezelf eens kritisch aan de tand met vijf vragen uit het spel Openhartig.

1. Welk talent waarover jij (nu) niet beschikt, zou je heel graag hebben?

Is het haalbaar om je dit talent eigen te maken? Wat is ervoor nodig? En als het bij een droom blijft, bedenk eens een haalbaar alternatief. Stel dat het je gedroomde talent is om piloot te worden, maar het doen van een opleiding is (financieel) niet haalbaar. Daag jezelf eens uit om een zweefvliegtuig brevet te behalen, te gaan paragliden of een drone te kopen. Of is je gewenste talent zingen? Of tekenen? Ga een cursus doen. Misschien ben jij overtuigd van je eigen onkunde, maar laat die beoordeling maar over aan je nieuwe docent.

2. Welk advies zou jij aan jezelf geven als je over tien jaar terugkijkt naar het leven zoals je dat op dit moment leidt?

Is er iets dat je uitstelt? Geniet je wel genoeg? Deze vraag beantwoorden is hoe dan ook confronterend, want hiervoor moet je uitzoomen. Wat ben ik eigenlijk aan het doen? En ben ik daar tevreden mee? Schrik niet als je concludeert dat je niet tevreden bent, maar breng verandering aan. Kijk naar jezelf over tien jaar en glim nu al van trots.

3. Aan wie wil jij in de toekomst meer aandacht geven?

Wie verdient er meer aandacht en schiet je meteen te binnen? Voeg de daad bij het woord en bel meteen voor een afspraak. Soms zie je mensen die je ontzettend dierbaar zijn een hele tijd niet. Helemaal niet erg, maar het is wel goed om te bedenken of dat anders kan en of je het anders wilt. Wat betekent deze persoon in je leven? Waarom kreeg die nog niet de aandacht die je hem of haar nu wel wilt geven?

4. Wie of wat inspireert jou op dit moment met betrekking tot jouw eigen ontwikkeling?

Is het je vader, buurvrouw, nieuwe collega, yogadocent of je beste vriendin die je het meest inspireert om je eigen ontwikkeling te stimuleren? Of is het iets wat je aan het doen bent? En waarom inspireert deze persoon of activiteit je zo? Wat doet het in je ontwikkeling? Misschien is het een boek dat je hebt gelezen of is het de wandeling die je in het weekend door de duinen maakte? Het kan van alles zijn. Wat raakt het in jou?

5. Wat kost jou zoveel energie dat je het beter kunt laten?

Natuurlijk; sommige energie slurpende dingen moet je nu eenmaal doen. Belastingaangifte, geldzaken in kaart brengen, op bezoek bij je (schoon)familie, afwassen. Maar soms worden onnodige energievretende gewoontes ook routine. Zie je op tegen afspreken met die vriendin die altijd negatief is? Vraag jezelf af waarom je nog met haar afspreekt. Wat haal jij eruit? Word je moe van je to do-lijsten waar nooit een einde aan komt? Vraag je af wat het je brengt en verzin een andere vorm. Ga je gewoontes eens kritisch na.

Deze vragen kom en uit het spel Openhartig.

Meer lezen over zelfreflectie?

Volgend artikel
Introvert? Ontdek jouw type
Introvert? Ontdek jouw type