Waarom het soms oké is om een vriendschap los te laten

Waarom het soms oké is om een vriendschap los te laten Waarom het soms oké is om een vriendschap los te laten Waarom het soms oké is om een vriendschap los te laten

We willen allemaal graag aardig gevonden worden, maar er is een grens. Wanneer bepaalde sociale contacten gaan fungeren als ‘energiespons’ is het misschien tijd om de vriendschap los te laten.

Een grote sociale kring mensen om je heen is leuk, gezellig én handig, want er is altijd wel iemand die kan helpen sjouwen of het antwoord weet op een vraag. Tegelijkertijd kan het ook vermoeiend zijn. Mensen zijn sociale dieren. We willen van nature graag aardig gevonden worden. Dat is niet zo gek, want in de oertijd, waar achter elke boom een potentieel gevaar kon schuilen, was het wel handig als anderen je te hulp zouden willen schieten. Inmiddels schuilt er niet meer achter elke boom gevaar, of tenminste, geen urgent gevaar. Toch zijn mensen die neiging om goed in de groep te willen niet kwijtgeraakt. Sterker nog, de wens om aardig gevonden te worden is nog springlevend.

Vriendschap in disbalans

In principe is daar niets mis mee, maar het kan ook vermoeiend zijn om altijd maar de leuke, beleefde en sociale persoon te zijn. Dat je goed kan luisteren, betekent namelijk niet dat wat je hoort geen vat op je heeft. En dat je zelf zelden chagrijnig bent, betekent niet dat negatieve energie je geen parten kan spelen. Wanneer we altijd ‘die leuke persoon’ willen zijn, verzamelen we een grote, sociale kring om ons heen. Dat is leuk, maar kost ook veel tijd en energie.

Negatief effect

Sommige ‘vriendschappen’ of relaties kosten zelf zoveel tijd en energie, dat ze een negatief effect op ons kunnen hebben. Het is goed om er voor vrienden en kennissen te willen zijn, maar wanneer je merkt dat een relatie langdurig meer energie kost dan oplevert, kun je je afvragen of die vriendschap wel houdbaar is. Steeds maar weer hopen op een volgende afspraak die misschien wél gezellig is, kan uitputtend zijn. En wanneer vrienden of vriendinnen maar bij jou blijven aankloppen met hun problemen, kunnen die ook jou op den duur slapeloze nachten en gepieker opleveren.

Geven en nemen

Het is een dun lijntje, want natuurlijk zijn er uitzonderingen. Echt goede vrienden, familie of mensen die tijdelijk even door een diep dal gaan. Die wijs je natuurlijk niet zonder pardon de deur, maar steun je door dik en dun. Belangrijk is daarbij dat er een zekere balans in is. Je geeft een beetje, je neemt een beetje. Soms geef je een tijdje wat meer, en dan neem je weer een tijdje wat meer. Zo blijft een vriendschap in balans.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Energiespons

Wanneer je merkt dat er mensen zijn die fungeren als een soort energiespons, zonder daarbij oog te hebben voor jou, is het tijd om die relatie eens te overdenken. Brengt deze vriendschap jullie allebei verder? Of zorgt het alleen maar voor onnodig veel stress en energielekken? Grote kans dat je het antwoord zelf al weet. Uiteindelijk zijn we zelf verantwoordelijk voor ons eigen geluk. Soms betekent dat dat we iemand moeten loslaten.

Beeld: fotografie door Harold Pareira, styling door Mirjam van der Rijst

Meer Happinez?

Volgend artikel
Wil je een betere relatie? Doe dan alsof je single bent
Wil je een betere relatie? Doe dan alsof je single bent