Ben je op zoek naar een manier om je liefdesrelatie te verbeteren, dan kijk je waarschijnlijk niet zo snel naar single mensen om je heen voor inspiratie. Toch is er iets wat je van je single vrienden kunt leren.
“For a better marriage, act like a single person”, schrijft auteur en docent history and family Stephanie Coontz op de website van New York Times. Volgens Coontz zijn er tegenwoordig meer singles dan ooit en trouwen we op veel latere leeftijd. En er valt dus behoorlijk wat te leren van het gedrag van de single.
Sterk sociaal netwerk
Singles hebben over het algemeen een groter sociaal netwerk dan koppels, die sneller geneigd zijn zich terug te trekken in de relatie. Gemiddeld genomen heeft een single persoon vaker contact met vrienden, buren en collega’s en maakt de single vaker deel uit van clubs en (politieke) organisaties.
Deze sociale integratie is essentieel voor de gezondheid: een zwak sociaal netwerk vormt zelfs een groter risico op een vroege dood dan obesitas, schrijft Coontz. Een analyse van 148 gezondheidsstudies bewijst dat: bij mensen met een groot netwerk van sociale contacten was de kans op sterfte maar liefst 50 procent minder dan bij de mensen met een zwak of geen netwerk.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Cadeau: set tantrakaarten
Maar wat hebben deze cijfers nu met een succesvolle relatie te maken?
Het zit zo: als je je in een relatie of huwelijk bevindt, bestaat het gevaar dat je die relatie als vervanging gaat zien voor je sociale netwerk en andere interesses. Het vinden van de ware betekent echter niet dat het slim is om je sociale contacten te laten verwateren. Het zijn namelijk juist de mensen die als single een zeer ‘succesvol’ sociaal bestaan hadden, die uiteindelijk de gelukkigste huwelijken hebben. En dat zit ‘m dus in die sociale contacten én het onderhouden daarvan.
You are my everything
Niet alleen zorgt een sterk sociaal netwerk voor onmisbare steun bij een eventuele scheiding of het overlijden van je partner; het levert dus ook een betere, vitalere relatie op. Het is dan ook een gemiste kans dat veel relatietherapeuten alleen focussen op de twee mensen in een relatie onderling, en niet op de sociale contacten met anderen buiten die relatie, stelt Coontz.
Mensen in een relatie die meer socializen met vrienden, verminderen niet alleen voor zichzelf de kans op depressiesymptomen, maar doen dit automatisch ook voor hun partner. En als je partner goede vriendschappen heeft, voel jij je daardoor beter.
Een voorbeeld: gelukkige vrouwen die een conflict hebben in hun relatie, voelen zich sneller weer verbonden met en aangetrokken tot hun partner als zij de mogelijkheid hebben hun hart te luchten bij een vriend(in). Even lekker klagen over die relatie-issues is dus nog niet zo’n gek idee.
Ook sociaal psycholoog Benjamin Karney onderstreept het belang van goede sociale contacten. ‘You are my everything’ is volgens hem niet het beste recept voor een gelukkig huwelijk. “Zelfs voor de gelukkigste koppels valt er genoeg te winnen bij het onderhouden van goede contacten buiten hun relatie”, zegt hij.
Dus: zit je in een relatie en staat er een date op de planning? Een dubbeldate is het overwegen waard.
Meer Happinez?
- 7 signalen dat je relatie misschien ten einde loopt
- Waarom je de ware nooit zult vinden (en waarom dat niet erg is)
- Hoe herken je je soulmate? Let op deze 3 tekenen