7 signalen dat je relatie misschien ten einde loopt

7 signalen dat je relatie misschien ten einde loopt 7 signalen dat je relatie misschien ten einde loopt 7 signalen dat je relatie misschien ten einde loopt

Na jaren van liefdesonderzoek kan psycholoog John Gottman met meer dan negentig procent zekerheid voorspellen of een relatie ten einde loopt – simpelweg door het signaleren van deze 7 kenmerken.

Volgens de beroemde relatietherapeut lopen relaties niet stuk omdat koppels veel ruzie maken, maar draait het allemaal om de manier waarop je ruzie maakt. Doe je dit op een verkeerde manier? Dan is vrijwel zeker dat het scenario ‘lang en gelukkig’ niet meer voor jullie in de sterren staat.

Deze zeven kenmerken dat je relatie ten einde loopt

In zijn ­laboratorium aan de Universiteit van Washington, die hij liefkozend het Love Lab noemt, observeerde John Gottman honderden koppels. Het onderzoek bracht hem de succesformule van een goede relatie, maar ook de kenmerken van een slechte band tussen geliefden.

1. Conflicten zijn direct vijandig

Wanneer koppels een meningsverschil of ruzie starten met minachting, kritiek of sarcasme begin je volgens Gottman je conflict met een ‘valse start’. En wat verkeerd begint, kan nooit goed eindigen.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

2. Je geeft (of krijgt) schadelijke kritiek

Natuurlijk mag je kritiek hebben op elkaars gedrag. Maar wanneer je kritisch en minachtend over je partner praat als persoon, is dit schadelijk voor de liefdesband.

3. Je bezorgt de ander met opzet een slecht gevoel

Iemand belachelijk maken, scheldwoorden gebruiken, met je ogen rollen of je irritatie afreageren op je partner – het valt allemaal onder minachting. Het zijn allemaal dingen die niet bijdragen aan een ruzie, maar enkel worden gebruikt om te ‘scoren’.

4. Er is een defensieve houding (bij jou of je partner)

Er zijn maar weinig problemen in een relatie waar je niet beiden verantwoordelijk voor bent. Doen alsof het de schuld van de ander is, waar jij totaal geen aandeel hebt, draagt nooit bij aan de oplossing van conflicten.

5. Je bent ‘afgesloten’ van elkaar

Wanneer jij of je partner zicht regelmatig afsluit voor de ander vormt er een blokkade en kan de liefde niet meer stromen. Dit is volgens Gottman vaak het resultaat van veelvuldige kritiek en minachting.

6. Ruzies escaleren

In een heftige ruzie, vol verbale beschuldigingen, kan je hartslag stijgen en neemt je adrenaline toe. De emoties worden je teveel en je voelt je onveilig. Maar als dit te vaak voorkomt dan gaan we dit soort collisies liever uit de weg en raak je van je geliefde verwijderd.

7. ‘Het weer goed maken’ gaat lastig

Koppels die ongelukkig zijn vinden het tijdens een ruzie volgens Gottman lastig om op de ‘pauzeknop’ te drukken.


Meer Happinez?

Volgend artikel
Waarom verdriet niet de vijand is
Waarom verdriet niet de vijand is