De 7 geboden voor een gezonde liefdesrelatie - Happinez
Terug naar overzicht

De 7 geboden voor een gezonde liefdesrelatie

Categorie
Fotografie
Tekst: Vincent Duindam
De 7 geboden voor een gezonde liefdesrelatie

Aandachtig zijn, geduldig, niet proberen de ander jouw kant op te sturen of je lief als jouw bezit te zien, als iemand die je kunt claimen, dat is een manier van ‘in je relatie staan. En deze houding kun je oefenen.

Psycholoog Erich Fromm schreef in zijn boek ‘The Art of Loving’ dat hij de liefde niet zozeer ziet als iets wat je tegen het lijf loopt of wat je overkomt, maar als een kunstvorm. Liefde die mensen samenbrengt in het moment, die tot pure rijkdom leidt, moet je oefenen, leren. Je moet zelf actief zijn, conditie opbouwen.

Maar hoe word je zo’n kunstenaar van de liefde? Deze 7 ‘geboden’ helpen je op weg.

1. Laat vaste ideeën over je partner en je relatie los

Probeer vaste ideeën van ‘zó moet het gaan’ zoveel mogelijk los te laten. En laat vooral je vaste ideeën over je partner (‘hij/zij is nu eenmaal…’) én over jezelf los. Dat geeft jullie beiden een enorme bewegingsvrijheid en speelruimte.

2. Laat irritaties los

Grote maar ook kleine dingen die je dwars blijven zitten, kunnen je relatie ‘vervuilen’. Pas op met het vasthouden van grieven. In gedachten houd je een kosten- en batenlijstje bij en je signaleert dat je tekort komt. En zo’n levenshouding gaat juist leiden tot meer conflicten.

Zie irritaties in je relatie als een signaal dat het tijd is om ‘uit je hoofd te komen’ en je lijf in te gaan, je meer bewust te worden van je gevoelens. Waar voel je de woede? Waar zit de pijn?

3. Stel je open voor wat je partner geeft

Je afvragen hoe je je partner meer kunt liefhebben, betekent ook: hoe kan ik me meer openstellen voor de liefde die de ander mij wil geven? Oftewel: hoe kan ik leren beter te ontvangen, me open te stellen?

4. Wees regelmatig alleen

Zorg dat je regelmatig tijd alleen doorbrengt en breng ‘kwaliteit’ in die momenten. Dit is altijd van groot belang, of je nu een partner hebt of niet. Een liefdesrelatie heeft veel meer kans van slagen als je geleerd hebt hoe je je goed en rustig kunt voelen als je alleen bent.

Dan hoef je geen dingen bij je geliefde te ‘halen’ die hij of zij je toch niet kan geven. Stop ermee je aan de ander vast te klampen, want dat biedt uiteindelijk geen veiligheid.

5. Oefen in geven aan de ander

Ben je ervan overtuigd dat je partner jou niet geeft wat je toekomt? Draai het dan om en probeer hem of haar te geven wat je zelf meent tekort te komen: liefde, aandacht, waardering, erkenning, aanraking… Pas dan kan het bij jou naar binnen stromen. Want alles wat je probeert af te dwingen bij je partner, kan nooit bij jou aankomen.

6. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen geluk

Het is belangrijk om de verantwoordelijkheid voor ons eigen levensgeluk te (blijven) nemen – en dus niet onze partner daarvoor verantwoordelijk te stellen. Misschien heb je iets aan de opmerking van de bekende therapeut Harville Hendrix: ‘Je hebt twee mensen nodig om een relatie slecht te maken. Maar slechts één om de relatie weer goed te maken.’

7. Stop met oordelen over je partner

Neem je af en toe voor: vandaag veroordeel ik niemand, noch mijn partner, noch mezelf, noch iemand anders. En de hele dag ga ik niet mee in mijn verlangen om ‘gelijk te krijgen’.

Werk aan je relatie tijdens de masterclass van Sue Johnson

Psychologie Magazine organiseert op zaterdag 14 april een online masterclass met de wereldberoemde relatie-expert Sue Johnson, waarin je haar zelf vragen kunt stellen. Voor iedereen die zijn relatie hechter wil maken en zijn of haar partner beter wil leren begrijpen.

Dit vind je vast ook leuk