Terug naar overzicht

Een seksdroom over je collega of kennis? Dit zou het kunnen betekenen

Categorie
Fotografie
Tekst: Joanne Wienen
Een seksdroom over je collega of kennis? Dit zou het kunnen betekenen

Ontwaken uit een seksdroom kan een vreemde gewaarwording zijn. Zeker als je tegenspeler niet je partner, maar een collega of goede vriend is. Geen zorgen, seks in dromen symboliseert vaak iets anders dan je denkt.

Seksdromen kunnen opwindend zijn, maar ook ongemakkelijk of verwarrend. Wanneer je hebt gedroomd over seks met je beste vriend, schiet dit de eerstvolgende keer dat je hem ziet ongetwijfeld door je hoofd. Net als bij collega’s, kennissen of – nog erger – je baas. Daar zit je niet altijd op te wachten. Bovendien, wat betekent zo’n droom eigenlijk? Dat je heimelijk gevoelens voor die persoon koestert? Of niet tevreden bent met je eigen partner? Het valt gelukkig mee. In de meeste gevallen gaat seks in dromen niet over de daad zelf, maar staat het symbool voor iets anders. Het is een manier van het onderbewuste om sluimerende verlangens, wensen of blokkades op het gebied van intimiteit en aandacht aan de oppervlakte te brengen. Onlangs gedroomd over een stomende vrijpartij? Vraag jezelf dan af of het een van onderstaande behoeftes kan symboliseren.

Betekenis 1: Je wilt graag toenadering of (hernieuwd) contact

Stel, je droomt over seks met een collega terwijl je op kantoor juist met elkaar in de clinch ligt. Dat lijkt tegenstrijdig, maar toont juist heel duidelijk jouw behoefte in die situatie. Het betekent niet dat je daadwerkelijk seks met die persoon wilt, maar wel dat je beter contact met hem of haar zou willen. Onbewust verlang je ernaar samen naar een oplossing te zoeken. In seksdromen komen vaak mensen voor die in je dagelijks leven juist op afstand staan. De seks in jouw droom is dan tekenend voor de wens aan (beter) contact. Misschien is het tijd om toenadering te zoeken (op een niet seksuele manier uiteraard).

Betekenis 2: Er zijn verborgen verlangens

Soms is de achterliggende behoefte van een seksdroom minder duidelijk. Het zou kunnen dat de seksdroom symbool staat voor een wens die je in het dagelijks leven niet eens direct herkent. In het boek ‘Dromen en nachtmerries’ beschrijft Bas Klinkhamer het verhaal van een zevenendertigjarige vrouw en haar terugkerende droom. De vrouw wordt in haar droom vastgebonden en gestreeld door een groep wildvreemde mannen. Dit ervoer ze bovendien als prettig, terwijl ze in het dagelijks leven een lesbische relatie had. Het was verwarrend, maar tijdens gesprekken met haar coach ontdekte ze de betekenis achter haar droom. Wat vond de vrouw nu precies zo prettig? Na enig nadenken antwoordde zij: ‘Dat ik helemaal niets hoef te doen en dat al die mannen er voor mij zijn, om mij te bevredigen’. Toen werd gekeken naar haar rol in haar relatie, bleek dat zij altijd het voortouw nam. Dankzij de droom ontdekte zij haar verborgen verlangen: dat zij in de relatie ook eens achterover kan leunen terwijl de ander initiatief neemt.


Betekenis 3: Jouw sensuele, erotische zelf vraagt om aandacht

Zonder erotiek en sensualiteit zouden we als robots door het leven gaan. Onze erotische, sensuele kant zorgt ervoor dat we warmbloedige wezens zijn die ons kunnen laten aanraken door het leven. Het zorgt ervoor dat we ons hechten en verbinden aan datgene wat wij doen. Passie en levenslust zijn twee uitingsvormen van onze erotische energie. Het zorgt ervoor dat we ergens vol voor kunnen gaan, dat we flirten op straat, verliefd kunnen worden en genieten van kleine dingen, zoals de tintelende zon op onze huid. Misschien druk je jouw erotische, sensuele kant in het dagelijks leven weg. Dan is een seksdroom een goede reminder om niet alleen in de lengte te leven, maar ook in de breedte.

Betekenis 4: Het is tijd voor zelfacceptatie

Ken je de persoon waarmee je in je droom seks had goed? Doe dan de volgende oefening. Bedenk drie dingen die zijn/haar karakter omschrijven. Misschien is de persoon in kwestie dominant of juist onderdanig? Daadkrachtig? Vriendelijk? Zorgzaam? Het zou goed kunnen dat dit precies de eigenschappen zijn die jij in jezelf mist. Op deze manier probeert je onderbewuste je te vertellen dat het tijd wordt om jezelf te accepteren.

Door anderen gelezen