Heldere droom? Onderzoek wat het betekent met ‘droomwerk’

Door Susan Smit
Heldere droom? Onderzoek wat het betekent met ‘droomwerk’ Heldere droom? Onderzoek wat het betekent met ‘droomwerk’ Heldere droom? Onderzoek wat het betekent met ‘droomwerk’

Soms word je wakker uit een droom en weet je: dit was niet zomaar een droom. De droom is niet rommelig en onwillekeurig, maar coherent. En ook al komen er onrealistische situaties en malle dingen in voor, toch voelt het op een bepaalde manier logisch en betekenisvol. Bovendien staat de droom je duidelijk bij. Dit zijn heldere dromen.

Mijn moeder heeft heldere dromen gehad over mijn beide kinderen voor ik zwanger van hen was en over overleden dierbaren die nog iets aan haar kwijt wilden. Zelf heb ik ze ook wel eens: van een waarschuwende droom voor een inbraak (dat gebeurde alsnog drie dagen later, ook al had ik een slot laten vervangen) tot een symbolische droom waardoor ik precies wist wat me in een situatie te doen stond (niet instemmen met iemand, maar mijn eigen instinct volgen).

Droomwerk

Als je je heldere dromen onderzoekt, heet dat ‘droomwerk’. Sommige kruiden, zoals bijvoet, zouden helpen om dromen te onthouden en om lucide dromen (dromen waarbij je je ervan bewust bent dat je droomt) te stimuleren. Het helpt om je ‘visuele brein’ te ontwikkelen: je vermogen om beelden voor je geestesoog te zien. Je onderbewuste spreekt immers tot je in een beeldtaal van symbolen, abstracties en metaforen. Deze beelden kunnen scherper en gedetailleerder doorkomen als je visuele brein is getraind. Dat kun je bijvoorbeeld doen door romans te lezen (dan vorm je de woorden van een verhaal om in innerlijke beelden) of door geleide visualisaties te doen. Daarbij ontspan je, sluit je je ogen en zie je dingen die worden genoemd met je innerlijke oog. Als je alleen bent, kun je oefenen door je ogen te sluiten, een wit scherm voor je te zien en daar objecten driedimensionaal op te ‘projecteren’, zoals een appel.

Wat wil je onderbewuste jou laten zien?

De beelden en indrukken uit onze heldere dromen zijn uitdrukkingen van iets, maar dan op een metaforische, niet-logische manier. Soms zijn het archetypische beelden en andere keren zijn het persoonlijke symbolen die niemand anders dan jijzelf kunt interpreteren. Als bepaalde dieren of voorwerpen ons bezoeken in (dag)dromen, dan appelleren ze aan iets persoonlijks, op dat specifieke moment in onze ontwikkeling.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
  • En nog veel meer

Als je de archetypen en symbolen in je dromen onderzoekt, pak er dan alsjeblieft geen droomduidingshandboek bij met vaste betekenissen voor allerlei dingen. Duiden is niets mentaals. Symbolen zijn bipolair; ze hebben tegengestelde betekenissen en jijzelf kunt voelen welke kant je op moet duiden. Registreer welke lading het voor je heeft. Wat wil je onderbewuste jou laten zien? Gebruik je intuïtie om te interpreteren, laat je logische verstand en emotionele reactie met rust, en noteer alles in een schriftje dat naast je bed ligt. Want hoe helder de dromen ook zijn, ook deze kunnen je in de nacht ontglippen en dan heb je een groot geschenk onuitgepakt gelaten.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Je veilig voelen in de wereld: Susan Smit geeft advies.

Volgend artikel
Drie manieren om dieper in je dromen te duiken
Drie manieren om dieper in je dromen te duiken