Drie manieren om dieper in je dromen te duiken

Drie manieren om dieper in je dromen te duiken Drie manieren om dieper in je dromen te duiken Drie manieren om dieper in je dromen te duiken

Dromen maken indruk. Ze kunnen zo levensecht zijn dat je verward, verrukt of badend in het zweet wakker wordt. Je kunt de hele dag rondlopen met de emotie die je in de droom voelde en verrast zijn als een bekende een opmerkelijke rol aanneemt in je droom. Je ervaart dromen bewust en toch staan ze vooral bekend als ‘bedrog’.

Hallucinaties van de slapende geest die zich in de donkere, stille uren aan ons opdringen. Dat droombeelden geen pasklare link met de werkelijkheid hebben, staat buiten kijf, maar als ze blijven hangen, is het fascinerend om te onderzoeken wat je onderbewuste te zeggen heeft. Drie manieren om dieper je dromen in te duiken.

1. Verken droompersonages 

Droom je over een bekende? Vraag je af: wat is mijn associatie met deze persoon, wat voor band hebben we en welk gevoel roept diegene bij me op? Ik droomde laatst dat ik op reis ging naar Costa Rica met een goede vriendin en haar moeder. We hadden onze koffers gepakt toen een ex-geliefde van mij langskwam en mij in tranen aangaf niks liever te willen dan een leven met mij. Ik was verbaasd en gaf hem aan dat ik net naar Costa Rica wilde gaan. Hij stelde voor om mee te gaan. Ik besloot uit medeleven op zijn voorstel in te gaan, maar vertelde dat niet aan mijn vriendin en haar moeder. Daar eindigde de droom. Heel interessant, want wat als dit in het echt zou gebeuren? Wat zijn mijn gevoelens voor deze ex-geliefde nog? Wat is mijn associatie met mijn vriendin en haar moeder? En met Costa Rica? Waarom hield ik mijn mond over het feit dat mijn ex meeging? Er volgde een ochtend van innerlijk onderzoek waarbij in mijn patronen in de liefde eens kritisch onder de loep nam.

Droomtip: Deel je dromen met vrienden, familieleden of je geliefde. Soms ontdekken zij iets in je droom wat je zelf anders interpreteert of over het hoofd ziet.

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Ervaar meer innerlijke rust

  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10

2. Dieper in je dromen duiken door associatie met symbolen

Van droomsymboliek staan het internet en vele boeken vol. Erg interessant om zo in je dromen te duiken, maar houd voor ogen dat droomsymboliek persoonlijk is. Als jij droomt over bijvoorbeeld een wolf of een avocado, bedenk dan eerst wat jouw associatie hiermee is voordat je de betekenis opzoekt. Het mooie aan dromen is dat ze indirect met je communiceren. De beelden in je dromen vertellen een verhaal waar je zelf de betekenis uit kunt halen. Probeer dat ook te doen, want het kan echt inzicht opleveren. Zodra je een start hebt gemaakt met je droomanalyse aan de hand van je eigen inzichten en associaties, neem je De complete droomencyclopedie van Pamela Ball op schoot en onderzoek je wat deze droom je nog meer te zeggen heeft.

Droomtip: Droom die je wilt onthouden? Spreek hem in op je telefoon zodra je wakker wordt. Omdat je dan kunt blijven liggen, blijft de droom langer hangen, dan als je hem opschrijft. Ook slaap je na het inspreken makkelijker weer in als je midden in de nacht wakker wordt.

3. Contact met overledenen en onbekenden

In dromen kom je wel eens overleden dierbaren tegen. Vaak met een duidelijke boodschap of glashelder – vaak ook woordelijk – advies. Dit zijn dromen die veel indruk maken omdat diegene weer even heel dichtbij voelt. Wat in dromen ook fascinerend is, zijn vriendelijke vreemden die continu aanwezig zijn of advies geven. Laatst had ik een droom die ging over een dierbaar familielid. Een vreemde vrouw zat naast me en adviseerde me over mijn omgang met deze dierbare. Ik dacht in de droom: waar bemoei je je mee? Wie ben je überhaupt? Maar vrij snel nadat ik dit gedroomd had, bleken de adviezen van dit onbekende droompersonage terecht. Dat vind ik de mooiste dromen, diegene die je tegelijkertijd hulp bieden en in verwondering achterlaten.

Nog dieper in je dromen duiken?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over dromen?

Dit is de betekenis van de 8 meest voorkomende dromen.

Volgend artikel
Droom je dat je gevangen zit, of seks hebt? Dit betekent het
Droom je dat je gevangen zit, of seks hebt? Dit betekent het