Dit is de betekenis van de 8 meest voorkomende dromen

Dit is de betekenis van de 8 meest voorkomende dromen Dit is de betekenis van de 8 meest voorkomende dromen Dit is de betekenis van de 8 meest voorkomende dromen

We spenderen gemiddeld zes jaar van ons leven aan dromen, en een groot deel daarvan zijn terugkerende dromen. Droom jij regelmatig dat je vreemd gaat of word je in je droom achtervolgd? Dit is de betekenis.

Deze acht droomsymbolen helpen je een droom te verklaren. Want elk beeld dat in je droom verschijnt betekent iets. Soms kan een droom zelfs op meerdere manieren uitgelegd worden. Het is aan jou om te bepalen wat van toepassing is op je eigen situatie.

Je verliest tanden

Dat kan enerzijds symbool staan voor de angst om oud te worden of om seksueel niet meer aantrekkelijk te zijn. Anderzijds kan het betekenen dat je terugverlangt naar je prilste jeugd, naar toen je nog een zorgeloos kind was. Dan wil je de realiteit van vandaag liever niet onder ogen zien. Tenslotte kan het ook een nieuwe fase in je leven symboliseren.

Je bent naakt

Symbolisch voor weer kind willen zijn, onbevangen en vrij, je nog niet bewust van verwachtingen waaraan je zou moeten voldoen. Of het betekent dat je bij jezelf te rade kunt gaan: wie ben je werkelijk? Wat gaat er schuil achter uiterlijkheden? Of het verwijst naar angst om jezelf bloot te geven, zowel letterlijk als figuurlijk. Voel je in je droom geen schaamte, maar zit je juist lekker in je vel, dan staat naaktheid voor een verlangen naar seks of naar openheid in relaties, waarbij je mag zijn wie je bent.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Je wordt achtervolgd

Dat wat jou achterna zit, symboliseert iets waarvoor je – onbewust – bang bent. Stel dat het een man betreft, dan zou dat angst voor seks kunnen zijn. Maar als je opgejaagd wordt door een dier, kan dat symbool staan voor een emotie die je verdrongen hebt, mogelijks iets uit het verleden. Word je achtervolgd door iemand met gezag – politie of je vader –  dan is je geweten sterk ontwikkeld, en kan er sprake zijn van een conflict tussen iets wat je zou willen, maar niet mag, omdat het bijvoorbeeld een taboe is. De achtervolger kan ook staan voor iemand of een situatie die bedreigend voor je is.


Je valt

Als de val wordt veroorzaakt door klimmen of vliegen, is de symboliek helder: je hebt te veel gevraagd van jezelf. In dat opzicht kan de droom ook een waarschuwing zijn voor de toekomst; denk na of je ambities overeenkomen met je capaciteiten en wie je echt bent. Als je in je droom niet valt, maar wel bang bent om te vallen, kan dat symbool staan voor angst om los te laten in het echte leven. Aangeraden wordt om je in dromenland daadwerkelijk te laten vallen, om zo te ontdekken waar je nu eigenlijk bang voor bent.

Je vliegt

Onbekommerd kind zijn, vrij en blij; dat is waarnaar je verlangt als je droomt over vliegen. Maar het kan ook bevrijding symboliseren, van beperkingen die je jezelf hebt opgelegd. Of verwijzen naar uit de bocht vliegen, omdat je jezelf en je talent hebt overschat.

De lucht kan bewustzijn, intellect en spiritualiteit symboliseren, in dat geval zou je kunnen proberen meer vanuit je intuïtie te leren leven. Vliegen geeft mogelijk ook aan dat je dichter bij je ware zelf of de zin van het leven bent gekomen.

Je bent op zee

Dat kan symbool staan voor het verkennen van het onbewuste en het intuïtieve, maar ook voor je moeder. Hetzij voor je eigen moeder, hetzij voor Moeder Natuur. Als je bang bent om te verdrinken, duidt dat mogelijk op een dominante moeder of op verdrongen emoties. Psychologisch kan de zee symbolisch zijn voor het bestaan, voor het benutten van de talenten die je hebt en zelfontplooiing, voor het ontdekken wie je in essentie bent.

Je komt onvoorbereid op een examen

Dromen waarin je bang bent voor een examen of test, waarin je de stof niet beheerst of er niet in slaagt naar behoren te functioneren, zijn een teken dat je last hebt van faalangst.

Je gaat vreemd

Als je in je droom seks hebt met iemand anders dan je geliefde kan dat duiden op een heimelijk verlangen naar die ander of op onvrede over je partner. Soms onthullen dromen iets over je seksleven waarvan je je niet eens bewust was. Tot wat voor soort persoon voel je je bijvoorbeeld aangetrokken in je droom? Hoe sta je tegenover die ontmoeting? Seksuele dromen zijn een manier om je alter ego, het verborgen deel van jezelf, te leren kennen.

Meer over de uitleg van dromen?

Wat voorspellende, verklarende en adviserende dromen je willen vertellen.

Volgend artikel
Dit is waarom we dromen (en wat je ervan kunt leren)
Dit is waarom we dromen (en wat je ervan kunt leren)