Wat voorspellende en adviserende dromen je willen vertellen

Wat voorspellende en adviserende dromen je willen vertellen Wat voorspellende en adviserende dromen je willen vertellen Wat voorspellende en adviserende dromen je willen vertellen

Heb je wel eens een droom gehad die uitkwam: een voorspellende droom? Of ben je weleens door een overledene bezocht in je droom? In het boek De Nachtelijke reis legt ‘dromendokter’ Bas Klinkhamer van opleidingsinstituut ITIP uit hoe de dromenwereld je inzichten verschaft.

In het artikel ‘Heb je een terugkerende droom? De dromendokter legt uit wat dat betekent’ las je over de betekenis van terugkerende dromen. Ontdek wat de voorspellende en adviserende droom vertellen.

Dromen

Bas Klinkhamer beschrijft drie dimensies van bewustzijn in dromen: de dimensie van de psyche, het innerlijk weten en het mysterie. In de dimensie van de psyche droom je over situaties die de ontwikkeling van je persoonlijkheid en karakter betreffen.

Dromen die centraal staan in de dimensie van het innerlijk weten, laten je onbewuste kanten van jezelf zien. Voorspellende dromen en dromen over overleden dierbaren behoren tot de dimensie van het mysterie. Wat hebben de dromen uit de dimensie van het mysterie je te vertellen?

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Overledenen

Een droom over een overleden dierbare maakt diepe indruk. Schrik je of vind je het juist fijn om diegene te zien? Wat vertelt deze persoon? Welk gevoel houd je over aan de droom?

Belangrijk om dit voor jezelf te bedenken, want bezoeken van overleden dierbaren in dromen zijn van grote waarde. Iemand die je bij leven wijze adviezen gaf, doet dat in je droom waarschijnlijk ook of stelt je gerust. Iemand die (bovenmatig) kritisch was, kan in een droom vertrouwen in je uitspreken. Beide van groot belang, want de invloed van je dierbaren op je keuzes en drijfveren is groot. Ook (misschien wel júist) als ze zijn overleden.


Specifiek advies

Belangrijke boodschappen in dromen kun je ook krijgen van een engel, gids of je (hoger) zelf; afhankelijk van hoe je het ziet en noemt. Je voelt liefde en vertrouwen en krijgt specifiek advies.

Dit advies kan woordeloos zijn en geeft een sterk gevoel mee. Dromen over engelen en gidsen lijken op die over overledenen, met het verschil dat je het wezen dat je ontmoet, nergens bewust mee associeert. Dat maakt de boodschap in deze droom (en het feit dat je zo’n droom hebt) bijzonder.

Voorspellende droom

Wel eens een voorspellende droom gehad? Ga eens na: betrof het een gebeurtenis waarvan je (on)bewust signalen hebt opgevangen? In het boek De Nachtelijke reis geeft Bas Klinkhamer twee voorbeelden van voorspellende dromen en (on)bewuste signalen. 1) Je droomt over je ontslag en wordt vervolgens ontslagen. Van deze in je droom voorspelde gebeurtenis heb je waarschijnlijk signalen opgepikt op je werk. Dit kunnen subtiele signalen zijn waarvan je je niet bewust bent. 2) Je droomt over een vriend van vroeger die er in je droom slecht aan toe is. Je zoekt contact en het blijkt inderdaad niet goed te gaan. Dit kon je niet weten.

Documentaire

De dromen die horen bij de dimensie van het mysterie, zijn raadselachtig. Begrijpen en verklaren hoe deze dromen tot ons komen, kunnen we niet. Documentairemaker Amy Hardie kreeg een voorspellende droom die haar leven redde. Als sceptische en rationele journalist wilde ze tot op de bodem uitzoeken hoe dit werkt. Bekijk haar bevindingen in de documentaire The edge of dreaming.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over dromen?

Zo leer je je dromen (en je nachtmerries) sturen.

Volgend artikel
Waarom een dankbaarheidsritueel in de avond zo kostbaar is
Waarom een dankbaarheidsritueel in de avond zo kostbaar is