Heb je een terugkerende droom? De dromendokter legt je uit wat dat betekent

Heb je een terugkerende droom? De dromendokter legt je uit wat dat betekent Heb je een terugkerende droom? De dromendokter legt je uit wat dat betekent Heb je een terugkerende droom? De dromendokter legt je uit wat dat betekent

Heb je een droom die vaker voorbij komt? Interessant, want zo’n droom is veelzeggend. In het boek De Nachtelijke reis legt ‘dromendokter’ Bas Klinkhamer van opleidingsinstituut ITIP uit hoe de dromenwereld je inzichten verschaft. Ontdek wat jouw terugkerende droom vertelt.

Drie dimensies

Bas Klinkhamer beschrijft drie dimensies van bewustzijn in dromen: de dimensie van de psyche, het innerlijk weten en het mysterie. In de dimensie van de psyche droom je over situaties die de ontwikkeling van je persoonlijkheid en karakter betreffen. Dromen die centraal staan in de dimensie van het innerlijk weten, laten je onbewuste kanten van jezelf zien. Voorspellende dromen en dromen over overleden dierbaren behoren tot de dimensie van het mysterie. De terugkerende droom is onderdeel van de dimensie van het innerlijk weten en laat je iets onbewusts zien waarvan je je bewust moet worden.

Onbewuste gewoonte

Op een onbewuste gewoonte of een denkbeeld waar je in vastzit, kan een terugkerende droom je wijzen. Een droom waarin je zielsgelukkig op een schip over zee vaart, bijvoorbeeld, herinnert je eraan dat je vrij bent. Misschien zit je teveel vast in aardse verantwoordelijkheden? Deze droom laat je zien dat dat erin geslopen is en dat je de keuze hebt om ervan los te komen.

Een droom waarin je in slaap valt op je werk, toont je iets soortgelijks: doe je wel wat je leuk vindt? Bedenk eens: wat wil jouw terugkerende droom je laten zien?

Droomverwerking

Een terugkerende droom kan ook met de verwerking van een situatie te maken hebben. Als je niet weet om welke situatie het gaat, helpt het om na te gaan wanneer je de droom voor het eerst had. In De Nachtelijke reis staat een voorbeeld van een vrouw die koers moet houden op een zeilschip in een vreselijke storm. Dit begint ze te dromen na haar scheiding, waarna ze alles op alles moet zetten om haar gezin en leven draaiende te houden. De droom confronteert haar met de verwerking van de scheiding, waar ze nauwelijks aan toe komt. Het thema verwerking in een droom die terugkeert, laat zien waar je onbewust aan voorbij bent gegaan.

Terugkerende symbolen

Soms keren dezelfde symbolen terug in dromen. Huizen bijvoorbeeld, de zee, bomen. Handig, want terugkerende droomsymbolen vertellen hoe het met je gesteld is en zijn door het herhalingselement makkelijk te duiden. Stel dat je altijd droomt over kerstverlichting, dan zeggen gekleurde, flikkerende lichten iets anders dan een sliert lampjes die je niet aan de praat krijgt, wat je ook probeert. Welk symbool keert in jouw dromen terug?

Dromendagboek

Om dromen te analyseren, moedigt Bas Klinkhamer aan om een notitieboek naast je bed te leggen. Het opschrijven van je dromen is niet het eerste waar je behoefte aan heb, als je wakker wordt, maar ontzettend waardevol om wel te doen. Blijf in de sfeer van je droom en schrijf zoveel mogelijk op. Met De Nachtelijke reis, duidingsboek Dromen en Nachtmerries en beelden uit het programma De dromendokter ben je voldoende geïnformeerd om te analyseren. Een avontuur op zich.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over dromen?

Een rijker droomleven in 7 stappen (zo onthoud je je dromen).

Volgend artikel
Vijf goede redenen voor een date met jezelf
Vijf goede redenen voor een date met jezelf