Vijf goede redenen voor een date met jezelf

Vijf goede redenen voor een date met jezelf Vijf goede redenen voor een date met jezelf Vijf goede redenen voor een date met jezelf

Als we het hebben over zelfzorg en zelfliefde, gaat het vaak vooral over de dingen die je thuis in je eentje doet. Mediteren, uitgebreid in bad gaan en een dagboek bijhouden, bijvoorbeeld. Maar lief zijn voor jezelf kan ook buiten de deur. Mocht je even moeten wennen aan het idee om jezelf mee op een date te nemen; dit zijn 5 uitstekende redenen om het toch gewoon eens te doen:

1. Tijd en ruimte om na te denken

Moet je een belangrijke beslissing nemen, twijfel je over de volgende stap in je carrière of zijn er andere dingen waar je over piekert? Soms is het makkelijker om ergens met een frisse blik naar te kijken als je buiten je vertrouwde omgeving bent. En hoewel het heel fijn kan zijn om de mening van anderen te horen, kan dat twijfel ook juist in de hand werken. Zonder de ruis van andermans meningen en ideeën kun je beter ontdekken wat je zelf nu eigenlijk wilt.

2. Je leert jezelf erdoor kennen

Welke keuzes maak je als je met niemand rekening hoeft te houden en je niet laat beïnvloeden door wat een ander wil? Vaak zijn we zo bezig met de verwachtingen van de wereld om ons heen dat we amper nog weten wat we zélf belangrijk vinden. Een date met jezelf geeft je nieuwe inzichten en maakt het makkelijker om te luisteren naar je innerlijke stem.

3. Het is goed voor je zelfvertrouwen

De eerste keer dat je alleen naar een restaurant of de bioscoop gaat, kan best een beetje ongemakkelijk voelen. Maar waarom zou je per se mét iemand moeten gaan? Wie zegt dat een date altijd voor tenminste twee personen is? Als je date met jezelf, stap je buiten je comfort zone. Je zult zien dat je dit heus overleeft – en het waarschijnlijk nog heerlijk vindt ook. Juist als je het eng vindt om in je eentje op pad te gaan, krijgt je zelfvertrouwen een boost als je het toch doet.


4. Compromissen zijn niet nodig

Anders gezegd: je kunt lekker he-le-maal doen wat je zelf wilt en hoeft met niemand rekening te houden. Eindelijk eens naar dat lunchzaakje waar je al twintig keer langs bent gelopen maar waar je lief nooit naar binnen wil of uren dwalen door de boekhandel zonder dat er iemand staat te zuchten dat je op moet schieten: dit is je kans.

5. Je hoeft niemand te entertainen

Geen zin om te praten? Tikje chagrijnig? Geen probleem. Een goed humeur is optioneel: tijdens een date met jezelf hoef je enkel en alleen jezelf te vermaken.

Durf je niet?

Vind je het idee om in je uppie uitgebreid te gaan zitten dineren of naar een theatervoorstelling te gaan toch wat te intimiderend? Je kunt het begrip ‘date’ zo ruim opvatten als je zelf wilt. Het gaat er vooral om dat je jezelf de kans geeft om ongestoord tijd voor jezelf vrij te maken, tijd die je helemaal naar eigen inzicht besteed, zonder je druk te maken om anderen. En als je daarvoor (om te beginnen) liever een beetje binnen je comfort zone blijft: een avond met een boek op de bank of een lange wandeling door de natuur zijn ook manieren om waardevolle tijd met jezelf door te brengen.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over zelfliefde?

Ben jij lief voor jezelf? Zo word jij een meester in zelfliefde.

Volgend artikel
Aandacht voor jezelf: 3 makkelijke tips voor meer zelfliefde
Aandacht voor jezelf: 3 makkelijke tips voor meer zelfliefde