Je durft meer dan je denkt (en door dat in te zien groei je als mens)

Je durft meer dan je denkt (en door dat in te zien groei je als mens) Je durft meer dan je denkt (en door dat in te zien groei je als mens) Je durft meer dan je denkt (en door dat in te zien groei je als mens)

Als je dromen hebt die je niet durft te verwezenlijken, verlang je soms misschien naar een grotere dosis moed. Maar weet je wat nu zo mooi is: moed kun je ontwikkelen.

Maak uitglijders

Niet durven heeft vaak te maken met de angst om onderuit te gaan. En door iets niet te doen, voorkom je inderdaad dat je fouten maakt – maar ook dat je ervaringen opdoet. Als je moediger wilt zijn, besluit dan dat je het jezelf gunt om af en toe de mist in te gaan. Lach erom, en denk aan de wijze woorden van zangeres Aaliyah: If at first you don’t succeed, dust yourself off and try again.

Volg je gut feeling

Koudwatervrees, ‘oei, dat durf ik echt niet’ – dat gevoel kennen we allemaal. Maar vaak voel je daarnaast ook nog iets anders. Nieuwsgierigheid, bijvoorbeeld, of een sterke wil om iets tóch te doen – en misschien eigenlijk ook wel wat vertrouwen. Luister naar al die gevoelens, niet alleen naar dat zeurderige stemmetje van de angst. Allemaal willen ze je iets vertellen.

Het zijn de kleine dingen

Als je je dappere kant wilt uitbouwen, kun je beginnen bij kleine dingen. Probeer een nieuw restaurant, zonder eerst op de kaart te spieken. Al eens Ethiopisch gegeten, of Iraans? Begin aan een sport die je dwingt een stap buiten je comfort zone te zetten, en doe dat eens in je eentje. Maak eens een reis(je) zonder gezelschap, en merk dat je prima in staat bent je eigen plan te trekken (en daarvan te genieten!).

Probeer uit

Portrettekenen, thaiboksen, moderne dans… Is er iets wat je heel leuk lijkt, maar waarvan je meteen denkt ‘dat kan ik nooit’? Begin er gewoon aan, en houd een open mind: vervang ‘dat kan ik nooit’ door ‘dat kan ik best’. Wat houdt je tegen?

Zoek dappere mensen op

In het bijzijn van een moedig mens durf je zelf ook meer. Laat je inspireren door de verhalen van anderen, zonder hen op een voetstuk te plaatsen. De meest dappere mensen zijn ook bang, en ook bij hen lukt heus niet alles, maar ze verstaan de kunst hun angst te omarmen en toch door te zetten.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Zo creëer je een magisch en moeiteloos leven.

Volgend artikel
10 oefeningen in positief denken
10 oefeningen in positief denken