Word een meester in zelfliefde met deze 5 rituelen

Word een meester in zelfliefde met deze 5 rituelen Word een meester in zelfliefde met deze 5 rituelen Word een meester in zelfliefde met deze 5 rituelen

Liefde voor jezelf is iets wat je diep vanbinnen voelt, maar zelfliefde kun je ook beoefenen in de praktijk. Bijvoorbeeld door middel van één van deze rituelen.

Ligt er geen avondje alleen voor jou in het verschiet? Maak dan heel bewust tijd vrij in je agenda. Lief zijn voor jezelf is óók voldoende tijd voor jezelf vrijmaken.

1. Schrijf over liefde

Wat betekent liefde voor jou? Om die vraag draait het in dit ritueel. Probeer je hart te laten spreken. Hoe intuïtiever de antwoorden hoe beter. Schrijf alles wat in je opkomt op (zorg voor voldoende papier en twee pennen – 1 zwart, 1 rood). Schrijf over je verlangens, wensen en liefdesdoelen met de rode pen. Gebruik de zwarte pen op een ander stuk papier als er vervelende gevoelens in je opkomen. Bijvoorbeeld situaties waarin jij liefde gaf, maar je niet gezien voelde of waarin je bent gekwetst. Ook die gevoelens mogen er zijn. Als je alles hebt geschreven, kun je het ritueel eindigen door het ‘zwarte’ papier te verbranden. Zo neem je afscheid van oude pijn. Begraaf het papier waarop je in het rood hebt geschreven in vruchtbare aarde, zodat die wensen kunnen ontkiemen, groeien en bloeien.

2. Voed jezelf met liefde

Dit kun je letterlijk opvatten (van chocolade is nog nooit iemand slechter geworden), maar we bedoelen dit vooral figuurlijk. Kies ervoor om jezelf te voeden met liefdevolle energie, of dat nu is door een schitterende roman te lezen, een feelgood-film te kijken of door tijd door te brengen met dierbaren bij wie jij oplaadt.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

3. Voel liefde

Dim de lichten, steek wat kaarsen aan en brand wierook met rozengeur. De rozengeur prikkelt de zintuigen en symboliseert liefde, vruchtbaarheid en vergeving. Maak het jezelf gemakkelijk op de grond met wat kussens en sluit de ogen. Wat ruik je? Wat voel je? Gun jezelf de tijd om heel even in het moment te zijn. Dwalen je gedachten af? Dat geeft niks, breng ze gewoon weer langzaam terug naar het hier en nu. Mocht je een bad hebben, dan kun je dit ritueel ook in bad uitvoeren. Druppel dan voor extra effect ook wat rozenbottelolie in het warme water.

4. Creëer een eigen verse liefdesthee

Een kop thee kan hartverwarmend zijn, zeker als je de thee zelf met liefde hebt samengesteld. Kies voor kruiden en specerijen die jou een blij, warm gevoel geven. Tijm bijvoorbeeld, dat wordt geassocieerd met toewijding en genegenheid. Zo heeft elk ingrediënt speciale eigenschappen waarmee ze al al eeuwenlang worden geassocieerd. Lavendel werkt kalmerend en oregano zorgt voor vreugde. Ga op onderzoek uit en stel uit al die ingrediënten jouw unieke liefdesthee samen. Het hele ritueel van onderzoeken, de kruiden inslaan en vervolgens mengen werkt ook uitstekend als oefening om in het hier en nu te zijn. Tot slot: een zelfgemaakte verse thee is een ideaal om cadeau te geven aan iemand die ook wat extra liefde kan gebruiken.

5. Mediteer met rozenkwarts

Rozenkwarts is een kristal dat mensen zou ondersteunen in zelfliefde, waardoor ze dichter bij zichzelf kunnen blijven en zichzelf makkelijker centraal kunnen stellen. Draag rozenkwarts bijvoorbeeld in een ketting om de nek – dicht bij het hart – of leg het op het nachtkastje. Ook kun je een rozenkwarts-kristal in je hand houden terwijl je mediteert en jezelf verzekert dat alles is zoals het zou moeten zijn.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over zelfliefde?

Zo versterkt zelfliefde je immuunsysteem.

Volgend artikel
Verhoog je energie met deze 6 tips
Verhoog je energie met deze 6 tips