Volgens droomexpert Victor Spoormaker leggen we twee uur per nacht spiksplinternieuwe verbindingen, die ons kunnen helpen met een grandioze uitvinding, een plot voor een roman, of het oplossen van een ruzie. Wie zijn dromen leert regisseren, beschikt over onvermoede krachten.
Er is misschien geen ander fenomeen dat zo vaak voorkomt in een mensenleven en dat zo weinig wetenschappelijk onderzocht is als dromen. Gericht op efficiëntie, rationaliteit en bewustzijn werd de slapende mens door wetenschappers eeuwenlang als ‘uit’ beschouwd.
Tegenwoordig staan de boekhandels vol met droom-encyclopedieën waarin je kunt opzoeken waar die paarse vlieg of zwarte panter in je droom – of misschien zelfs nachtmerrie – op duidde. ‘Op de vlucht voor een zwarte panter? Misschien is er iets aan jezelf waar je voor wegrent?’
Maak gebruik van je dromen
Van een heel andere aard is het boek ‘Droomsucces’ van droomexpert Victor Spoormaker. Hem gaat het niet zozeer om het duiden, maar om het gebruiken van je dromen: voor persoonlijk of maatschappelijk succes of voor praktische doeleinden. ‘Iedereen droomt, ongeveer twee uur per nacht. In die tijd vindt in ons hoofd een bijzonder creatief proces plaats, maar daar doen we amper iets mee. En dat is zonde.’
‘Dromen gebruiken als methode: het werk wordt al gedaan – je moet er alleen voor zorgen dat het juíste werk wordt gedaan. Dromen zijn er op gericht om nieuwe verbanden te ontdekken. In dromen kun je alles met alles associëren. Als je uitgaat van twee uur per nacht, betekent dat veertien uur per week, een volle maand per jaar en zes tot zeven jaar per gemiddeld mensenleven. Dat is te vergelijken met meer dan zevenduizend mensen die een volledige werkdag alleen maar brainstormen en nieuwe ideeën opdoen!’
Mensen die veel dromen onthouden, regelmatig nachtmerries hebben, emotioneel en een tikje neurotisch zijn (Victor schaart zichzelf hieronder) hebben er het meeste aanleg voor. Maar iedereen, zo stelt hij, kan leren hoe je je dromen kunt integreren in je leven.
Stap 1: waar droom je van?
De eerste stap is beginnen met opschrijven van je dromen. Reserveer daarvoor een speciaal opschrijfboekje. Blijf als je wakker wordt nog een halve minuut in dezelfde houding liggen, met je ogen dicht. Houd je hoofd zo leeg mogelijk en als het goed is zal een beeld van je laatste droom in je hoofd opborrelen. Onthoud dat beeld goed, en probeer je te herinneren welk beeld daarvoor zat. Zo ga je achteruit – beeld voor beeld – terug in de droom.
Speel vervolgens voor je geestesoog de droom in de correcte volgorde af en schrijf hem dan op in je boekje. Houd de bladzijde ernaast vrij voor aantekeningen. Daar kun je opschrijven welke gebeurtenis, gedachte, film of persoon van de afgelopen dagen terug kwam in je droom.
Meestal zijn er wel een paar elementen die zo uit je droom te herleiden zijn; vaak zijn dit ook zaken die je overdag bezig hebben gehouden. Welk nieuw verband heb je ontdekt door deze droom? Welk nieuw idee heb je opgedaan? Je zult merken dat je meeste dromen een nieuw idee bevatten. Misschien volslagen nutteloze ideeën, maar het geeft vast een indicatie van je eigen mogelijkheden!
Stap 2: bepaal zelf het thema van je droom
Ervaringen overdag, films die je hebt gezien, gesprekken die je hebt gevoerd of gedachten die je hebt gehad kunnen terugkomen in je droom (meestal doorspekt met een grote dosis fantasie). Droom-incubatie, de volgende stap, is een eenvoudige en efficiënte manier om de inhoud van je dromen bij te sturen.
Dit doe je door ’s avonds of ’s nachts, voor het slapen gaan, intensief met een bepaalde kwestie bezig te zijn. Om zelf te gaan bepalen waarover je gaat dromen is het vaak al genoeg om voor het slapen gaan ongeveer tien tot vijftien minuten intensief aan het onderwerp te denken waarover je een nieuw inzicht wilt krijgen.
Kies een vraagstuk of een probleem uit waar je momenteel mee zit. Dit hoeft helemaal geen ‘groots’ onderwerp te zijn; het gaat nu om het oefenen. Denk ’s avonds ongeveer tien minuten na over dit probleem – in beeldvorm. Analyseer het rustig en bedenk één vraag die de kern van dit probleem weergeeft. Herhaal de vraag enkele minuten in je hoofd terwijl je in bed ligt. Schrijf alle dromen van die nacht vervolgens op.
Stap 3: regisseer je eigen droom
Een gewone droom overkomt je. Je bewustzijn staat ‘uit’ en je gedachten gaan automatisch. In een zogeheten lucide droom besef je dat je aan het dromen bent en kun je dus zelf bepalen welke richting je droom opgaat. Boeddhisten gebruiken deze techniek al eeuwenlang als een pad naar hoger bewustzijn.
Het voordeel van dromen is dat je je niets hoeft in te beelden, want je ziet de beelden echt. De vraag is natuurlijk: wat kunnen we hiermee? Het antwoord is vrij eenvoudig: alles. De onderwaterwereld verkennen zonder duikersuitrusting, naar het ideale vakantieoord gaan of een oude liefde ontmoeten. Ofwel: denk het en je droomt het.
Lucide dromen kun je oefenen door een onderscheid te leren maken tussen dromen en werkelijkheid. Pas als we wakker worden bedenken we hoe vreemd onze droom was – en dat zoiets ons overdag nooit zou kunnen gebeuren. Om te leren ‘herkennen’ dat je aan het dromen bent helpt het om een paar weken lang een ‘werkelijkheidstest’ te doen.
Stap 4: Doe de werkelijkheidstest
Stop een paar keer per dag met wat je aan het doen bent, kijk kritisch naar je omgeving en stel jezelf de volgende vragen:
- Wat ben ik aan het doen? Kan dat? Wat doen anderen? Kan dat?
- Waar ben ik eigenlijk? Hoe ziet de omgeving eruit?
- Met wie ben ik hier? Kan dat?
- Hoe kom ik hier toch?
- Wat deed ik een half uur geleden?
Als je dit enkele weken volhoudt, wordt het een gewoonte. En gewoontes komen op een gegeven moment terug in dromen. Alleen in dromen kloppen een heleboel dingen niet: moeilijk leesbare en veranderlijke letters, elektrische apparaten die niet echt lekker werken of je hebt simpelweg geen idee waar je een halfuur geleden was. Je zult gaan herkennen dat je aan het dromen bent en vervolgens de regie over kunnen nemen.