Zo vergroot je je zelfvertrouwen door anders tegen jezelf te praten

Zo vergroot je je zelfvertrouwen door anders tegen jezelf te praten Zo vergroot je je zelfvertrouwen door anders tegen jezelf te praten Zo vergroot je je zelfvertrouwen door anders tegen jezelf te praten

De woorden die je elke dag gebruikt, hebben een behoorlijke invloed op je leven. Dat geldt niet alleen voor de manier waarop je tegen anderen spreekt; hoe je tegen jezelf praat is minstens zo belangrijk. Jouw innerlijke dialoog bepaalt je identiteit en kan je zelfvertrouwen verkleinen of juist vergroten.

Iedereen is wel eens onzeker. Maar het is zonde als je die onzekerheid nog eens versterkt door negatieve gedachten over jezelf keer op keer te herhalen. Daarmee voed je een negatief zelfbeeld. Je staat er waarschijnlijk nauwelijks bij stil, maar je praat nogal wat tegen jezelf op een gemiddelde dag. Dan kun je er maar beter een goed gesprek van maken, toch? Als jouw innerlijke dialoog positief is, stimuleert dat zelfreflectie, vergroot het je motivatie en sta je beter in contact met je emoties. En bovenal zorgt het ervoor dat je je beter en zekerder over jezelf voelt.

Is jouw innerlijke dialoog overwegend negatief? Door je bewust te worden van de manier waarop je tegen jezelf praat en de woorden die je gebruikt zorgvuldig te kiezen, kun je er gelukkig iets aan doen:

Een betere innerlijke dialoog in 5 stappen

1. Bewustwording

Let eens goed op hoe je praat en wat de impact is van de woorden die je daarbij gebruikt. Wat zeg je tegen jezelf als je je minder happy voelt? Je kunt ook aan een vriend(in) of je partner vragen om je erop te wijzen als je op een negatieve manier over jezelf of over je leven praat. Door op te schrijven op welke momenten en op wat voor manier je negatief bent, word je je bewust van bepaalde patronen en mogelijke oorzaken. Dat maakt het makkelijker jezelf een halt toe te roepen als je weer eens loopt af te geven op je eigen persoon.

2. Positieve affirmaties

Je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen. Dus als jij voortdurend tegen jezelf ‘je bent niet goed genoeg’ of ‘je kunt het niet’ zegt, dan maak je daar na verloop van tijd je eigen waarheid van. Vervang zulke negatieve gedachten door positieve gedachten of affirmaties en herhaal die zo vaak mogelijk. Een paar voorbeelden van positieve affirmaties: ik ben goed zoals ik ben, ik kies ervoor om in het moment te leven, ik ben dankbaar voor mijn leven. Affirmaties zijn niet bedoeld om jezelf ervan te overtuigen dat alles perfect is, maar helpen je om een positievere kijk op het leven – en op jezelf – te ontwikkelen.


3. Vervang woorden

Probeer woorden met een negatieve lading te vervangen door positieve:

  •  ‘Ik zal’ in plaats van ‘ik kan niet’ – Ga er niet bij voorbaat al vanuit dat je iets niet kunt. En onthoud: het hoeft niet perfect en je mag best falen. Door vallen en opstaan leer je.
  • ‘Ik wil’ in plaats van ‘ik moet’ – Als je iets moet, voelt het als een last. Als je iets wilt, heb je zelf de controle.
  • ‘Ik kies ervoor’ in plaats van ‘ik zou moeten’ – Als je volgens jezelf iets zou moeten doen, impliceert dat externe druk: je denkt dat anderen het van jou verwachten. Kies voortaan zélf of je iets wel of niet wilt doen.

4. Pauzeer en reflecteer

Merk je dat je negatief tegen jezelf praat, neem dan even de tijd om te reflecteren en je gedachten te evalueren. Welke woorden heb je gebruikt waarmee je jezelf pijn doet of waarvan je een slecht gevoel krijgt? Probeer vervolgens om de negatieve woorden te ‘wissen’ en ze te vervangen door een positieve boodschap.

5. Praat vaker positief

Het kost tijd om de kwaliteit van je innerlijke dialoog te verbeteren. Maar als je je eenmaal bewust bent van hoe vaak je iets negatiefs tegen jezelf zegt, komt verandering bijna natuurlijk. Het wordt dan vanzelf makkelijker om vaker – bewust – positief tegen en over jezelf te praten.

Wist je dat de manier waarop je praat ook veel invloed heeft op de kwaliteit van je relatie? Volgens wetenschappers vormt één woord in de meeste gezonde en goede relaties het sleutelwoord.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, visagie door Cynthia Schipper (@houseofoforange), styling door Cyn Ferdinandus

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over zelfliefde?

Als goed niet goed genoeg is: zo ga je om met faalangst.

Volgend artikel
Wat als je zelfvertrouwen zoekt bij een ander?
Wat als je zelfvertrouwen zoekt bij een ander?