Waarom dit kleine woordje dé sleutel is tot een goede relatie

Waarom dit kleine woordje dé sleutel is tot een goede relatie Waarom dit kleine woordje dé sleutel is tot een goede relatie Waarom dit kleine woordje dé sleutel is tot een goede relatie

Wist je dat de manier waarop je over je relatie praat, van invloed is op de kwaliteit ervan? Wetenschappers hebben ontdekt dat er één woord is dat in de meeste gezonde en goede relaties het sleutelwoord vormt. Het heeft maar drie letters en is vele malen simpeler dan je denkt.

Het sleutelwoord is namelijk: wij.

De kracht van woorden

“De moderne wetenschap is er nog niet in geslaagd een medicijn te ontwikkelen dat zo doeltreffend is als enkele vriendelijke woorden.” Sigmund Freud, neuroloog en grondlegger van de psychoanalyse, wist al vroeg dat we de kracht van woorden niet moeten onderschatten. Onze woordkeuze doet ertoe; de manier waarop we over onszelf, ons leven en over anderen praten heeft direct effect op bepaalde gedachten, handelingen en gebeurtenissen.

Ga maar eens na: zeg jij dat je moe bent, dan ga je je vanzelf moe voelen. En klinkt ‘het kost je wel wat moeite, maar het gaat vast lukken’ niet heel anders dan ‘dat is echt een onmogelijke opgave’ – terwijl beide uitspraken op dezelfde situatie van toepassing zouden kunnen zijn?

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Wetenschappers ontdekten dat deze ‘theorie’ ook opgaat voor het succes van een relatie. De manier waarop je over je relatie praat is namelijk van invloed op hoe sterk en gezond die relatie is.

We-talk

In het onderzoek – waarin de uitkomsten van 30 eerdere studies zijn geanalyseerd en waarvoor in totaal 5288 deelnemers zijn ondervraagd – is gekeken naar de mate waarin geliefden spraken in wij-vorm. Daarmee wordt bedoeld dat er meer gebruik wordt gemaakt van woorden als ‘wij’ en ‘ons’, dan van ‘ik’, ‘mij’ en ‘jou’.

Zogenoemde we-talk wordt door de wetenschappers namelijk geassocieerd met onderlinge samenhang. Met het feit dat twee mensen die samen een koppel vormen zichzelf zien als een gecombineerde eenheid, in plaats van twee individuen die een relatie hebben met elkaar.

De onderzoekers kunnen uit de resultaten van de studie afleiden dat koppels die veel we-talk gebruiken een beter functionerende relatie hebben, zich beter gedragen tegenover elkaar en dat de relaties van deze koppels meer kans van slagen hebben dan een relatie waarin de woorden ‘wij’ en ‘ons’ beduidend minder worden gebruikt.

Bovendien profiteert niet alleen het koppel maar ook het individu van we-talk. Zo blijkt dat het gebruik van ‘wij’ en ‘ons’ het maken van een compromis gemakkelijker maakt en dat we-talkers meer tevreden zijn over hun relatie. En, als kers op de taart; we-talk hangt volgens de onderzoekers zelfs samen met een betere mentale en lichamelijke
gezondheid.


Geen tegenstanders, maar teamgenoten

Het klinkt op zich logisch dat praten in wij-vorm bevorderlijk is voor een relatie. Je laat daarmee immers zien dat je niet alleen aan jezelf denkt, maar redeneert vanuit het oogpunt van jullie als koppel.

‘We-talk laat zien dat de percepties van iemand in een romantische relatie niet zelf-georiënteerd, maar relatie-georiënteerd zijn. Mensen die meer relatie-georiënteerd en –gemotiveerd zijn, zitten vaker in een bevredigende relatie’, aldus het onderzoek.

Het gevolg is dat je je relatie als een solide eenheid ziet en je partner niet als tegenstander of ‘die ander’, maar als teamgenoot. Je hoeft hem of haar niet tevreden te houden, te managen of interessant voor hem of haar te blijven, want jullie zijn samen één. Samen zorgen jullie voor het gedeelde geluk.

En dat allemaal door dat kleine, drieletterige woord. Voor iedereen die nog niet aan we-talk doet op zijn minst het proberen waard, toch?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over relaties?

Ruzie met je lief? Zo gebruik je het om je relatie sterker te maken.

Volgend artikel
4 tekenen dat het ware liefde is (en niet enkel lust)
4 tekenen dat het ware liefde is (en niet enkel lust)