Ware vriendschap is: ruimte maken voor andermans verdriet

Ware vriendschap is: ruimte maken voor andermans verdriet Ware vriendschap is: ruimte maken voor andermans verdriet Ware vriendschap is: ruimte maken voor andermans verdriet

Het kan ongemakkelijk zijn om geconfronteerd te worden met andermans verdriet, maar zet juist dan dat ongemak opzij en maak ruimte voor de ander.

Wanneer een goede vriend(in) een zware tijd doormaakt, is het soms lastig om er écht voor diegene te zijn. Misschien omdat je het gevoel hebt dat je niet kan geven wat de ander vraagt. Misschien wordt je ongemakkelijk van andermans kwetsbaarheid. Of misschien voel je je machteloos omdat je het verdriet of het probleem van de ander simpelweg niet kan oplossen. Toch is het juist op de momenten dat je jezelf eigenlijk wil terugtrekken belangrijk om er wél te zijn voor de ander. Desnoods door te zeggen dat je geen idee hebt hoe. Op die momenten wordt namelijk ware vriendschap gesmeed.

Verdriet is normaal

We leven in een samenleving waarin mensen het moeilijk vinden met verdriet om te gaan. Dat zegt klinisch psycholoog Manu Keirse in een online college van Knack over verdriet. Keirse is doctor in de geneeskunde en expert op het gebied van rouwverwerking. In zijn talk vertelt hij dat over mensen die antidepressiva krijgen voorgeschreven op het moment dat ze verdriet hebben om het verlies van een dierbare, bijvoorbeeld.
Volgens Keirse vinden wij (artsen net zo veel als jij en ik) het moeilijk om met andermans verdriet om te gaan en proberen we het daardoor weg te stoppen. We nemen pillen die ons vrolijker moeten maken en houden onze mond tegen vrienden, uit angst dat zij ons verdriet ook wel een keer zat zullen zijn. En dat terwijl verdriet juist iets is waar we ruimte voor zouden moeten maken, omdat het onlosmakelijk verbonden is het met het leven. “Verdriet is normaal gedrag van normale mensen die in staat zijn om liefde te geven en te ontvangen,” zegt Keirse daarover.

Niet altijd feest

Ook psychiater Dirk de Wachter heeft een soortgelijke boodschap. We leven volgens hem in social media-gedreven tijden waarin we vooral ruimte hebben voor successen en geluk. Online werkt het misschien om alleen daar aandacht aan te geven, maar de realiteit is anders. “Af en toe is het leven lastig, dat kán niet anders,” zegt De Wachter in een interview op Brainwash Radio. “Als we onszelf in staat zouden stellen om die lastigheid te benoemen en met elkaar te delen, zou dat veel psychiatrische problemen voorkomen. De meest wezenlijke verbindingen tussen mensen komen op lastige momenten, als het minder goed gaat. We krijgen een band met elkaar op de momenten dat het belangrijk is dat we in elkaars aanwezigheid zijn en iemand hebben die naar ons luistert.”

Ware vriendschap

Er voor iemand zijn in tijden dat het iedereen voor de wind gaat is niet zo moeilijk. Maar vriendschap wordt pas echt waardevol op de momenten dat alles mis gaat. Juist dan vraagt vriendschap van ons dat we onze eigen ongemakkelijkheid opzij zetten om ruimte te maken voor het verdriet van de ander. Net zoals wij dat andersom ook van onze vrienden zouden verwachten. De Wachter: “De sleutel voor de moderne mens ligt in het samen dragen van de lastigheden van het leven. En dan niet alleen de zware lastigheden, maar juist ook de gewone, alledaagse lastigheden, zoals problemen met je kinderen, baas of religie. Die moeten we onder ogen durven zien en samen durven aangaan.”

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over vriendschap?

Volgend artikel
Last van jaloezie in je relatie? Hier zijn vijf adviezen
Last van jaloezie in je relatie? Hier zijn vijf adviezen