Waarom afscheid ook iets moois kan zijn

Door Susan Smit
Waarom afscheid ook iets moois kan zijn Waarom afscheid ook iets moois kan zijn Waarom afscheid ook iets moois kan zijn

Het einde van een relatie tot iemand – een vriendschap, een liefdesverhouding, een samenwerking, een connectie – kan hartverscheurend zijn en een grote rouw inluiden.

Een verbinding beëindigen voelt voor veel mensen als iets wat eigenlijk niet had mogen gebeuren, te allen tijde moet worden voorkomen of eindeloos verzacht. Er zijn mensen die elke uitgebloeide vriendschap in stand proberen te houden. Die met elke ex-geliefde willen blijven afspreken. Die contact houden met oude buren en voormalige collega’s en kerstkaarten blijven sturen naar mensen die ze al jaren niet meer hebben gezien. Er zijn mensen die na elke weekendworkshop of groepsvakantie tegen het gezelschap roepen: ‘Laten we nog eens afspreken!’

Alles is voortdurend in beweging

Het is goed te beseffen dat iets mag eindigen. Er is niets onnatuurlijks aan het aflopen van een verbinding tussen twee personen. Dat is net zo belangrijk als het besef dat je de band met de mensen die in je leven horen moet onderhouden en koesteren. Alles is voortdurend in beweging en verandert van vorm. Vrienden worden geliefden, daarna exen en vervolgens soms weer vrienden. Collega’s worden mensen die je ooit hebt gekend. Vreemden worden werkpartners. Jeugdvrienden en studiegenoten worden vage kennissen.

Wat maakt je bang voor afscheid?

Een al te krampachtige gehechtheid aan bestaande verbindingen is iets om te onderzoeken. Wat in jou maakt je zo bang voor afscheid? Deze houding kan ervoor zorgen dat je ook ongezonde, belemmerende relaties blijft voeden en vast komt te zitten in bestaande rollen en dynamieken. Het kan ervoor zorgen dat je tijd te kort komt voor de mensen die het dichtste bij je staan en jouw aandacht en liefde verdienen. Het kan je uitputten om te lunchen met die kennis, te bellen met die oude collega en naar de verjaardag van de ex van je broer te gaan.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor


Ruimte voor nieuwe verbinding

Een afscheid tussen mensen kan mooi en zuiver zijn. Je kunt voelen dat het contact waardevol was zoals het was en niet eindeloos hoeft worden uitgesponnen. Je kunt erop terugkijken met de fijne, geruststellende wetenschap dat je in die periode van jullie leven iets voor elkaar hebben kunnen betekenen en dat het goed is zo. Eer wat er was en zie onder ogen wat er nu is en of het nog past. Wees niet bang voor de leegte die iemand zal achterlaten. Alleen dan ontstaat er ruimte voor een nieuwe verbinding die jou, in een volgende fase van je leven, iets zal brengen wat je je nu nog niet kunt voorstellen.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Ben je bang voor de liefde? Susan Smit schreef je deze brief.

Volgend artikel
Neem afscheid met dit waardevolle ritueel
Neem afscheid met dit waardevolle ritueel