Bang voor de liefde? Deze brief is voor jou

Door Susan Smit
Bang voor de liefde? Deze brief is voor jou Bang voor de liefde? Deze brief is voor jou Bang voor de liefde? Deze brief is voor jou

Lieve bindingsangstige,

Je verbaast je er soms over. Hoe dóen andere mensen dat toch? Zomaar van de ene in de andere relatie stappen, zomaar met iemand gaan samenwonen, zomaar even ‘ja, ik wil’ zeggen en een ring aan je vinger laten schuiven? Voor jou is het science fiction. Je hebt heus wel eens iets serieus gehad, misschien ben je zelfs wel ooit getrouwd en gescheiden, maar dat heeft je er alleen maar meer van doordrongen dat er van de liefde, hoe leuk het in het begin ook is, gedonder komt. Jij kijkt wel beter uit.

Niemand weet het ooit zeker

Het mag er met mijn indrukwekkende staat van dienst als samenwonende, samen huizen kopende en kinderen krijgende persoon dan anders uitzien, maar ik ben net zoals jij, lieve bindingsangstige, als het erop aankomt. Ik heb bijvoorbeeld altijd trouwangst gehad. Toen de eerste vriendin haar huwelijk aankondigde, vroeg ik hoe ze nou zeker wist dat ze met haar aanstaande oud wilde worden. ‘O, maar dat weet ik helemaal niet,’ zei ze tot mijn verbijstering luchtig, ‘maar nú wil ik bij hem zijn.’ Niemand weet het ooit zeker. Het enige verschil met ons, lieverd, is dat de meeste mensen daar niet nerveus van worden. Die trouwen gewoon, genieten van het feest en zien wel weer verder. Ze hebben de intentie om bij elkaar te blijven en daar veel voor te doen, en dat is genoeg.

Trial and error

Jezelf opnieuw of misschien wel voor het eerst echt openen voor de liefde is waarschijnlijk het allermoedigste wat je in je leven zult doen. Het vraagt om vertrouwen. Ten eerste vertrouwen in jezelf. Misschien ben je bang dat je weer dezelfde fouten gaat maken, misschien twijfel je aan je vermogen om de juiste partner te kiezen of denk je dat je aan jezelf moet werken voordat je klaar bent voor een relatie. Maar hé, moet je werkelijk volmaakt zijn om beminbaar te zijn? En zijn we überhaupt ooit met iets klaar in het leven?

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Ja, we zullen af en toe terugvallen in oude fouten en nieuwe fouten begaan, maar het is zoals ik tegen mijn dochter zeg als ze bij zwemles niet door het gat durft te zwemmen: ‘Je moet het pro-be-ren voor je het kunt leren.’ Het leven is een grote trial and error. Je hoeft niet klaar te zijn met aan jezelf sleutelen voor je een relatie aangaat, want juist de liefde van een ander kan je helpen nog meer jezelf te worden en van jezelf te houden. De ander laat je zien hoeveel liefde je te geven hebt en ontvangen kunt.


Laat je hart het tempo bepalen

Voor andere bindingangstigen (die stiekem eigenlijk verlatingsangstigen zijn) zit het euvel meer bij het vertrouwen van de ander; dat de geliefde onoprecht is, er niet voor hen zal zijn als er echt iets misgaat, interesse verliest na het stadium van ‘altijd een opgeruimd huis en leuke kleren aan’. Is allemaal mogelijk. Laat je hart het tempo bepalen en neem je eigen observaties van de ander serieus. Op een ander vertrouwen biedt de mogelijkheid om oude pijn, angsten en onzekerheden uit te werken en los te laten. Vertrouwen betekent niet erop rekenen dat er nooit problemen komen, maar dat je het samen zult uitvechten.

Verkies de liefde boven de angst

Het ergste wat er kan gebeuren is niet dat de ander je verlaat (want je kunt een gebroken hart overleven, dat heb je eerder ervaren en neem het anders maar van mij aan). Het ergste wat er kan gebeuren is dat er liefde voor je was, echte, zuivere en optillende liefde, recht voor je neus, en dat jij je ervan afwendde omdat je niet durfde.

Dus laten we de sprong wagen, lieve lotgenoot, of dat nu gaat om je openstellen om iemand te ontmoeten of jezelf werkelijk toevertrouwen aan de geliefde die naast je staat. Als ik het durf, durf jij het ook. Laten we in de armen stappen van de persoon die ze voor ons heeft geopend of gaat openen – ook al weten we niet precies wat we daar zullen aantreffen. Niemand weet het ooit zeker. Laten we in godsnaam de liefde verkiezen boven de angst. Kijk, ik spring eerst. Volg je me?

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Met bewondering en respect voor hoe jij jouw liefdespad bewandelt,

Susan Smit

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen over bindingsangst?

Zo kom je van je bindingsangst af.

Volgend artikel
6 tekenen die wijzen op verliefdheid, volgens de wetenschap
6 tekenen die wijzen op verliefdheid, volgens de wetenschap