6 tekenen die wijzen op verliefdheid, volgens de wetenschap

6 tekenen die wijzen op verliefdheid, volgens de wetenschap 6 tekenen die wijzen op verliefdheid, volgens de wetenschap 6 tekenen die wijzen op verliefdheid, volgens de wetenschap

Vlinders, vuurwerk, een warm gevoel vanbinnen? Dan ben je overduidelijk verliefd. Tenminste, als we menig romantische film en liefdesliedje mogen geloven. Maar wat nou als je niet zo vatbaar bent voor deze symptomen? Is het dan wel echte liefde?

Sommige mensen kunnen dagenlang niet eten, zweven op een roze wolk en zien alles door een roze bril wanneer ze verliefd zijn. Terwijl anderen dit helemaal niet ervaren, maar zich wel verliefd voelen. Al decennialang buigt menig wetenschapper zich over de verschillende manifestaties van liefde en verliefdheid. Uit al dat onderzoek is een lijstje voortgekomen met 6 tekenen die op verliefdheid wijzen. Zónder mysterieuze vlinders.

Samen zijn lucht op

Samen zijn met je partner óf kijken naar een foto van je partner voelt als een opluchting. Uit onderzoek blijkt dat het een teken van echte liefde is als je minder pijn, stress en ongemak ervaart wanneer je geliefde in de buurt is.

Je wilt nieuwe dingen proberen

Na lange tijd weer echt zin om op reis te gaan of een nieuwe hobby te proberen? De drang om uit je comfortzone te stappen is volgens wetenschappers een teken dat je veliefd bent. Een nog duidelijker teken is het als de ander diezelfde drang heeft, óf als jullie samen nieuwe dingen uitproberen. Met zijn tweeën uit je comfortzone stappen schept een innige band.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Je wilt dat die ander gelukkig is

Als je verliefd bent voel je extreem veel compassie voor de ander. Je wilt elkaar constant gelukkig maken en bent blij zolang de ander gelukkig is.

Wegkijken lukt niet

Merk je dat jouw ogen die van de ander zoeken? Intensief oogcontact kan volgens onderzoek leiden tot een romantische klik. Ook al is het misschien wat zoetsappig om daadwerkelijk urenlang in elkaars ogen te staren (niets mis mee om dat wel te doen, overigens), maar de behoefte hiertoe voelen wijst al op verliefdheid.


Je voelt de drang om die vier woordjes uit te spreken

Tja, wanneer ‘ik hou van jou’ in het spel komt kun je er eigenlijk niet meer omheen. Ook uit onderzoek blijkt dat wanneer deze vier woordjes op het puntje van je tong liggen, er sprake is van een bloeiende liefde.

Je ex spookt nog weleens door je hoofd

Dit klinkt gek, maar denken aan je ex betekent niet dat je nog niet klaar bent voor een nieuwe relatie. Integendeel: wetenschappers ontdekten dat het juist heel goed kan zijn voor je relatie om herinneringen op te halen aan eerdere romances in je leven. Of je vorige relaties nu goed of slecht waren, denken aan je ex(en) kan je sociale en emotionele gezondheid een boost geven en je huidige relatie versterken. Raak dus niet direct in paniek en ga niet twijfelen aan je nieuwe liefde als je ex ineens in je gedachten opduikt. Het kan juist betekenen dat je nu wél de ware gevonden hebt.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over liefde en relaties?

Zo bescherm je de liefde tegen alledaagse ergenissen.

Volgend artikel
Dé 18 vragen die liefde en intimiteit stimuleren
Dé 18 vragen die liefde en intimiteit stimuleren