Zo bescherm je de liefde tegen alledaagse ergenissen

Fotografie Tekst: Marte Kaan (dit artikel is redactioneel ingekort)
Zo bescherm je de liefde tegen alledaagse ergenissen Zo bescherm je de liefde tegen alledaagse ergenissen Zo bescherm je de liefde tegen alledaagse ergenissen

‘De ruimte tussen twee geliefden is heilig, die moet je eren,’ zegt relatiebouwer Hedy Schleifer. Je kunt het voor je zien als een lichte, schone oase, die je wilt beschermen tegen alledaagse ergernissen. De grote vraag is natuurlijk: hoe houd je deze plek zuiver?

Soms lijkt de liefde zich langzaam terug te trekken uit het leven van een stel. Intense verliefdheid is veranderd in een alledaagse, duurzame vorm van liefhebben. Het is alsof de liefde is verdwenen, of is ingedommeld, maar dat is slechts schijn.

We hebben vaak een onjuist beeld van de liefde. We denken aan droomkoppels van het witte doek en vertrouwen erop dat alles goed komt wanneer je elkaar maar stevig vasthoudt. Maar in het echte leven gaat het toch anders.

Behandel de ruimte tussen jou en je partner als een heilige plek

Volgens de Israëlisch-Amerikaanse psycholoog Hedy Schleifer is het belangrijk om te putten uit de liefde die er tussen twee mensen bestaat. Ze zegt dat je zorgvuldig met elkaar moet omgaan, wat dus iets heel anders is dan elkaar stevig vasthouden, en verstikken. En dat liefde kostbaar is, en – hoe krachtig ook – ze makkelijk wordt overstemd door alledaagse beslommeringen.

‘De ruimte tussen twee geliefden is heilig, die moet je eren,’ zegt ze. Deze ruimte houd je schoon door ’m te beschermen tegen ‘relationele vervuiling’: een geïrriteerde blik of opmerking, een stilte, een zucht.

Ook al gaat het maar om kleine aanvaringen, je zet daarmee wel de toon: in onze relatieruimte mag je rommel maken. En zoals mensen eerder iets op de grond gooien in een vieze omgeving, zo vervuilen we onze relatieruimte ook makkelijker wanneer we deze niet als een heilige, belangrijke plek behandelen.

Probeer dit liefdesexperiment

Je kunt zelf de proef op de som nemen door je vervuilende gedrag te beperken. Dat betekent heel concreet: geen zinloze discussies om je gelijk te halen in onbelangrijke zaken, geen mompelende laatste woorden, geen geïrriteerde opmerkingen over dingen die je geliefde doet of juist laat.

Als iets je echt dwarszit, kies dan een rustig moment uit om het te bespreken, op een respectvolle, liefdevolle manier.

Dit zijn de positieve effecten

Je zult zien dat het effect van dit ‘experiment’ grandioos is in al z’n kleinheid. Je doet nauwelijks iets en toch zijn er grote veranderingen die ontspanning en vrolijkheid brengen. Zelfs als er wél wrijving is, dan verdwijnt die als sneeuw voor de zon wanneer je op een positieve manier reageert.

In het begin voelt het misschien wat kunstmatig aan, maar al snel zal het steeds natuurlijker en vanzelfsprekender voelen om zo zorgvuldig met elkaar om te gaan. Je zult ook merken dat je nieuwe houding aanstekelijk werkt: na een tijdje geeft je partner waarschijnlijk ook geen vervuilende reacties meer.

Deze houding is meestal krachtiger dan ‘werken aan je relatie’, omdat dat ertoe kan leiden dat je je alleen maar op problemen richt en de liefde uit het oog verliest.

Volgend artikel
Waarom je niet meteen alles van je nieuwe liefde moet willen weten
Waarom je niet meteen alles van je nieuwe liefde moet willen weten