Terug naar overzicht

Waarom je niet meteen alles van je nieuwe liefde moet willen weten

Categorie
Fotografie
Beeld Toa Heftiba
Waarom je niet meteen alles van je nieuwe liefde moet willen weten

Je kijkt hem aan en meteen schieten er tientallen vragen door je hoofd. Is hij al lang single? Waar is hij naar op zoek in een relatie? Wil hij kinderen? Bewaar je vragen nog even, want met wat minder haast leer je hem op een andere manier kennen – misschien zelfs beter.

Totale eerlijkheid in de liefde, en praten over alles – filosoof Jannah Loontjens zag het altijd als een teken van vrijheid. Toen ze het werk van filosoof Michel Foucault las, ging besefte ze dat er voor vrijheid ook geheimen nodig zijn, en raadselachtigheid. Ze schrijft erover in Filosofie Magazine. In haar verhaal gaat het over praten in relaties, maar wat ze zegt geldt ook voor als je iemand net leert kennen.

Hoe het vóelt is veel belangrijker

In de eerste vijf minuten kom je al ontzettend veel over iemand te weten. Probeer je bewust te zijn van al die kleine dingen. Hoe ruikt-ie, hoe kijkt hij je aan, luistert hij naar wat je vertelt? Is hij vriendelijk tegen andere mensen (doet hij leuk tegen de ober of het meisje achter de kassa)? Wat iemand vertelt kan bestudeerd zijn, maar al die andere trekjes zijn vaak onbewust, en dus oprecht. Bovendien is het gevoel dat hij je geeft het allerbelangrijkst.

Langzaam ontdekken is veel spannender

Net zoals seks spannender is wanneer je er een tijdje mee wacht (al is dit geen pleidooi voor uitstellen, doe vooral wat goed voelt), is het ook meer de moeite waard om het contact met iemand op te bouwen. Als je alles meteen van elkaar weet, is er niet zoveel meer te ontdekken.

Het gaat niet om zijn verleden…

Natuurlijk wil je weten waar hij vandaan komt, want alles wat hij heeft meegemaakt heeft hem gevormd. Maar als je meteen weet wanneer hij voor het laatst een relatie had, waarom het uitging en wat de familiegeheimen zijn, kan al die kennis ook een hoop ballast vormen. Misschien denk je dan, terwijl je samen een wandeling maakt, steeds aan zijn ex, of aan de moeizame relatie met zijn vader. Al die dingen komen later wel. Jullie delen nu een mooie herfstdag samen, dat is op dit moment genoeg.

… en de toekomst is nog heel ver weg

Als-ie leuk lijkt, slaat je fantasie misschien meteen op hol. Zou hij ook zo graag in een verlaten boerderijtje willen wonen, hoe denkt hij over trouwen, heeft hij een kinderwens? Allemaal hartstikke goede vragen, maar als je zo gefocust op je doel afgaat heb je kans dat je onderweg van alles mist (en misschien jaagt jouw ‘eyes on the prize’ houding ook wel wat schrik aan). Luister vooral naar je gevoel, richt je op het moment, dan komt de rest vanzelf.

Door anderen gelezen