Dit zijn de 6 vuistregels voor een diepgaand gesprek met je geliefde

Fotografie Tekst: Alies Verstegen
Dit zijn de 6 vuistregels voor een diepgaand gesprek met je geliefde Dit zijn de 6 vuistregels voor een diepgaand gesprek met je geliefde Dit zijn de 6 vuistregels voor een diepgaand gesprek met je geliefde

Partners die vaak bij elkaar ‘inchecken’ versterken met ieder gesprek hun liefdesband. Maar hoe doe je dat op een goede manier? Deze 6 spelregels helpen.

Goede communicatie ligt aan de basis van een gezonde relatie. Maar ook al zien we onze partner vaak dagelijks – het is geen garantie voor een gezonde dosis goede gesprekken.

In de verliefdheidsfase kunnen we vaak urenlang met elkaar appen of bellen. Maar naarmate de relatie vertrouwd gaat voelen, worden diepgaande gesprekken soms onbedoeld ingewisseld voor overleg over dagelijkse dingen. Maar hoe vanzelfsprekend de liefde ook voelt, als we het vuur brandend willen houden blijft het hard werken.

Hoe goed kennen jullie elkaar?

Volgens wetenschappelijk onderzoek leren we elkaar namelijk steeds minder goed kennen naarmate de jaren verstrijken. Hoe dit kan? Dit heeft alles te maken me aandacht (of beter gezegd: het gebrek hieraan). Wanneer je als partners niet genoeg aandacht schenkt of je niet inleeft in de belevingswereld van de ander kun je al snel uit elkaar groeien.


De magie van een goed gesprek

Diepgaande communicatie en positieve aandacht zijn onmisbaar voor een duurzame relatie. Partners die vaak bij elkaar ‘inchecken’ hebben het gevoel dat ze meer steun en troost van elkaar ontvangen. Maar hoe voer je zo’n magisch gesprek waarbij het kaarslicht brandt en de gesprekken je nog weken bijblijven?

Deze spelregels zijn een fijne springplank voor een open en eerlijk gesprek.

De 6 vuistregels

1. Kies een goed moment
Natuurlijk moeten jij en je partner tijd vrijmaken voor quality time, maar bedenk ook dat een zo’n gesprek niet altijd uitkomt. Ben je uitgeput van een lange werkweek of heeft je partner dezelfde avond nog een andere verplichting? Dan is dit misschien niet het beste moment. De beste gesprekken voer je wanneer jullie beiden uitgerust zijn en tijd hebben voor elkaar.

Luister ook goed naar je gevoel: wanneer je verdrietig of gespannen bent kan je beter eerst de emoties laten zakken. Zo ga je als gesprekspartners zo onbevangen als mogelijk het gesprek in.

2. Luister geduldig
Als luisteraar ben je net zo belangrijk voor het verloop van een gesprek als de verteller. Probeer daarom het luisterende oor te zijn waar je zelf zo naar verlangt. Misschien komt je partner moeilijk uit zijn woorden of weet hij zijn gedachten niet perfect te omschrijven. Probeer in het moment te blijven en alleen te luisteren. Want wanneer je in je hoofd alvast een antwoord samenstelt, komen er weinig woorden écht binnen.

3. Wees flexibel
De meest diepgaande gesprekken verlopen organisch en nemen om de zoveel zinnen een uitstapje naar een nieuw onderwerp. Probeer je hieraan over te geven. Als je het gesprek ingaat met verwachtingen of een onderwerpenlijstje kan het al snel vastlopen. Wanneer je meebeweegt met de gedachtegang van je geliefde (en vice versa) kom je pas echt tot een bijzonder gesprek. En als je overgaat op een ander onderwerp kun je in gedachten een vlaggetje planten bij het punt waar je een andere afslag neemt, zodat je daar later weer op terug kunt komen.

Kom het gesprek maar moeizaam op gang? Probeer dan een van de volgende vijftien vragen.

4. Gebruik je intuïtie
Luister met je hart… Dat klinkt mooi, maar hoe breng je dit in praktijk? Een goede truc is om je niet alleen te focussen op de woorden, maar om ook de energie hierachter waar te nemen. Hiermee kun je voorkomen dat je de ander verkeerd begrijpt. Intuïtief voel je namelijk al snel aan wat de ander bedoelt.

5. Oordeel niet
Als je wil dat je partner open en liefdevol communiceert zul je ook op dezelfde manier zijn of haar woorden moeten ontvangen. Probeer je in te leven in elkaars standpunten en ideeën. Hiermee creëer je een ‘veilige gespreksbubbel’ waarin je de ander ruimte geeft om eerlijk te zijn en zich kwetsbaar op stellen.

6. Wees eerlijk
Het beste ingrediënt voor diepgang is eerlijkheid. Spreek altijd de waarheid (ook als het misschien niet is wat de ander wil horen). Als je communiceert vanuit liefde zul je altijd de band met elkaar versterken – ook wanneer jullie het niet met elkaar eens zijn.

Volgend artikel
Waarom liefde en liegen nooit samen gaat
Waarom liefde en liegen nooit samen gaat