Moeite met opruimen? Misschien ligt het hieraan

Moeite met opruimen? Misschien ligt het hieraan Moeite met opruimen? Misschien ligt het hieraan Moeite met opruimen? Misschien ligt het hieraan

Professioneel opruimer en co-auteur van het boek New Minimalism: Decluttering and Design for Sustainable, Intentional Living Cary Fortin weet als geen ander hoe opruimen je leven kan veranderen.

Volgens haar is het proces verrassend eenvoudig. Je gaat door al je spullen heen, houdt het beste – de spullen die je inspireren en blij maken of die op dit moment nuttig voor je zijn – en doneert de rest. Maar ze geeft ook toe dat minimaliseren, hoewel simpel, niet altijd even makkelijk is.

Emotionele waarde

Dat ene jurkje lijkt voor een ander misschien oud en afgedragen, met een ouderwetse pasvorm. Maar voor jou is datzelfde jurkje zoveel meer dan dat. Je droeg het bijvoorbeeld tijdens de eerste date met je lief, kreeg het van je beste vriendin of kocht het van je eerste salaris. Die emotionele relatie kan een behoorlijke spelbreker zijn als je wilt minimaliseren.

Volgens Fortin sluiten de drie redenen die we het vaakst gebruiken om iets níet weg te doen, perfect aan bij de archetypes die zij omschrijft in haar boek. Dit zijn ze, en zo overkom je de blokkade:

Reden 1: misschien heb je het nog eens nodig

Deze reactie hoort bij het praktische archetype: mensen die logisch, strategisch en pragmatisch naar het leven kijken. Het praktische type ziet in elk object iets potentieel nuttigs. De truc is dat je jezelf niet afvraagt of je iets ooit nog eens nodig gaat hebben, maar of het op dit moment nut voor je heeft. Toegegeven, als je over een half jaar ineens dat skipak nodig hebt dat al 6 jaar ongedragen in je kast hing omdat je helemaal niet van wintersport houdt, kost het je geld om een nieuwe te kopen. Maa wat kost het je – bijvoorbeeld aan rust in je hoofd en aan ruimte in je kast – als je tientallen of honderden spullen rond laat slingeren omdat je ze misschien ooit kunt gebruiken? Juist: wegdoen, dus.


Reden 2: het was duur

Vooral zuinige types gebruiken dit excuus. Zij zijn erg zelfbewust, stellen duidelijke prioriteiten, geven hun geld bewust uit en verspillen niet graag tijd, geld of energie. Kom je als zuinig type bij het opruimen iets tegen dat je weliswaar nooit gebruikt, maar waar je wel veel geld voor neergeteld hebt, dan levert dat een dilemma op. Hoe zorg je ervoor dat je de miskoop toch van de hand doet? Zelfvergeving is het toverwoord. Je kunt de aankoop nu eenmaal niet meer ongedaan maken en het heeft ook weinig zin om je steeds schuldig te voelen als je ernaar kijkt. Vergeef jezelf en laat heel bewust dat schuldgevoel – én de miskoop – los.

Reden 3: je hebt er fijne herinneringen aan

Het verbonden type laat zich leiden door haar hart. Het kan heel prettig zijn om jezelf te omringen met spullen waar je waardevolle herinneringen aan hebt. Maar als al die spullen ervoor zorgen dat je huis verandert in een soort museum van het verleden, blijft er geen ruimte over voor nieuwe ervaringen. Geen paniek: je hoeft echt niet alles weg te doen. Wees selectief en bewaar één souvenir van die prachtige reis, één van de gebreide truien van je oma, enzovoorts. Zo behoud je de herinneringen, maar maak je tegelijkertijd ruimte voor iets nieuws.

Meer lezen over minimalisme?

Minimalisme zonder al je spullen weg te gooien, zo doe je dat.

Volgend artikel
Mindful schoonmaken: dit is wat het voor je doet (en wat niet)
Mindful schoonmaken: dit is wat het voor je doet (en wat niet)