Rommel in huis? Dat kan zorgen voor meer stress

Rommel in huis? Dat kan zorgen voor meer stress Rommel in huis? Dat kan zorgen voor meer stress Rommel in huis? Dat kan zorgen voor meer stress

Een stapel gedragen kleren hier. Een alsmaar uitdijende boekenverzameling daar. Een tafel vol reclamefolders en post die je nu toch eens écht moet gaan uitzoeken… Is deze rommel in huis herkenbaar? Dan heb je misschien meer stress dan je je realiseert.

Rommel is een overvloed aan bezittingen die samen voor chaos en wanorde zorgen in je leefomgeving. Althans, dat is wat professor Joseph Ferrari zegt als je hem vraagt naar de betekenis en het ontstaan van rommel. Hij is als hoogleraar psychologie verbonden aan de DePaul University in Chicago. Hier doet hij onderzoek naar het ontstaan van rommel en de impact ervan op iemands emotionele welzijn. Een belangrijk statement van hem en zijn collega-wetenschappers: een rommelig huis kan resulteren in een huis met stress.

Uitstelgedrag, rommel en stress

De respondenten van het onderzoek naar de link tussen rommel en stress bestonden uit drie groepen: studenten, jongvolwassenen (20-30) en oudere volwassenen (50+). Al deze groepen kregen vragen voor hun kiezen die betrekking hadden op hun uitstelgedrag en op hun gevoel van voldoening in het leven. Uitstelgedrag wordt door de onderzoekers namelijk gelinkt aan rommel: wie de rekeningen lang laat liggen, is over het algemeen ook eerder geneigd om de rommel in huis niet op te ruimen.

Ook werden er vragen gesteld over de samenhang tussen de rommel in iemands leven en het welzijn van die persoon. De respondenten gaven bijvoorbeeld aan in hoeverre zij het eens waren met stellingen als ‘Ik stoor me aan rommel in huis’ en ‘Ik moet eerst dingen verplaatsen voor ik thuis iets kan doen’.

Uit het onderzoek bleek dat er inderdaad een duidelijke link bestaat tussen uitstelgedrag en ‘rommelproblemen’, én dat de frustratie over rommel toeneemt naarmate mensen ouder worden. Vooral bij de oudere respondenten bleek dat zij door de rommel in huis minder tevreden waren over hun leven.


Rommel in huis en stresshormonen

Deze resultaten versterken eerdere bewijzen dat rommel een negatieve impact heeft op het emotionele welzijn. Zo deed assistent psycholoog-professor Darby Saxbe in 2010 onderzoek naar het stressgehalte onder getrouwde stellen met tenminste één schoolgaand kind. Daaruit bleek onder andere dat vrouwen die hun huis als rommelig beschouwen, hun dag veelal gestrest beginnen en gedurende de dag gestrest blijven.

Ook verschillende andere wetenschappers zeggen dat met name vrouwen hier last van hebben. Volgens Saxbe komt dat doordat er simpelweg (nog steeds) meer vrouwen dan mannen zijn die zich druk maken om het huishouden. Bij mannen die wél actief zijn in het huishouden, was eveneens een stijging van het stresshormoon cortisol te zien.

Niet voldoen aan de standaard

Waarom zorgt rommel in huis voor meer stress? Dat zou weleens te wijten kunnen zijn aan de standaard voor hoe een huishouden zou moeten functioneren, stelt Saxbe. Een rommelig huis voldoet niet aan die standaard en ook niet aan de verwachtingen die je als huishouden zou moeten kunnen waarmaken. Want een huis moet een thuis zijn; een plek om te ontladen. Dat gaat niet met een oneindige to-do-list en een stapel taken die alsmaar hoger wordt.

De remedie tegen deze stressveroorzaker? Dat is natuurlijk – je raadt het al – opruimen. Volgens dr. Ferrari hebben veel mensen veel te veel spullen (hallo, Marie Kondo!). De meeste van onze bezittingen hebben we eigenlijk helemaal niet nodig, we dénken ze alleen nodig te hebben. Daarom is het, naast opruimen, heel belangrijk om een stapje terug te doen. Kies er bewust voor om alleen nog maar spullen aan te schaffen die je écht nodig hebt. Zo help je niet alleen je portemonnee, maar ook je stresslevel een handje.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling en productie door Cyn Ferdinandus

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over opruimen?

Dit zijn de beste opruimtips voor jouw sterrenbeeld.

Volgend artikel
Ikebana: de kunst van Japans bloemschikken
Ikebana: de kunst van Japans bloemschikken