Heb jij een teveel aan vata-energie? Lees meer
Stress wordt vaak gezien als iets negatiefs. Logisch: angst, nervositeit en een opgejaagd gevoel zijn niet de fijnste sensaties in het leven. Maar wist je dat er ook een positieve vorm van stress bestaat? Het heet ‘eustress’ en het kan je gestreste momenten in een heel ander daglicht stellen.
Ken je dat gevoel van spanning voor een wedstrijd, een belangrijke presentatie of een eerste date? Op zulke momenten kun je eustress ervaren: een positieve vorm van onrust die ervoor zorgt dat je extra alert bent, dat je op je best gaat presteren.
Denk maar eens aan een topsporter. Enkele minuten voor de start van de wedstrijd ervaart de atleet flinke spanning, die hij of zij vervolgens kan omzetten in iets positiefs: presteren op zijn best. De positieve stress is nodig om tot een bijzondere prestatie te komen.
In het ‘gewone leven’ is het eigenlijk niet anders. De grote vraag is alleen: hoe ga je ermee om? Hoe zet je negatieve stress om in eustress? Hoe word je die topsporter die dankzij zijn enorme pieken van onrust de wedstrijd wint?
Laten we voorop stellen dat langdurige stress nooit goed voor je is. De topsporter die vlak voor de wedstrijd enorme stress ervaart – ook al is deze stress voor hem of haar positief – neemt op dagen waarop er niet gepresteerd hoeft te worden niet voor niets heel veel rust. Positieve stress is dus maar van korte duur: alleen op de momenten dat je lichaam en geest klaar moeten staan voor actie heb je die nervositeit nodig.
‘Eu’ is Grieks voor ‘goed’, je vindt het ook terug in woorden als euforie en eufemisme. Wanneer je lichaam geen eustress meer nodig heeft, maar je voelt je nog wel gestrest, dan verdwijnt dus het positieve eraan. Eustress wordt stress en dat kan resulteren in angst, nervositeit of een opgejaagd gevoel.
Daarom is het belangrijk om te herkennen op welke momenten jouw stress nuttig is en het je dus kan helpen in plaats van in de weg te zitten. Carrière- en lifecoach Allison Task helpt cliënten bij het omzetten van stress in positieve acties. Haar stappenplan helpt je bewuster om te gaan met stress zodat je het kunt gebruiken om het beste uit jezelf te halen.
Deze andere kijk op stress helpt je niet alleen om beter te presteren wanneer je het nodig hebt, maar laat je ook inzien dat stress die je niet positief kunt inzetten eigenlijk volstrekt nutteloos is. Ervaar je vaak onrust, dan kan dat inzicht je helpen om wat meer los te laten.
Voelt stress voor jou vaak helemaal niet zo prettig? Misschien kan ademtherapie een oplossing zijn
Heb jij een teveel aan vata-energie? Lees meer
Susan Smit over de kracht van ademhaling in tijden van stress. Lees meer
Print deze lijst uit en hang 'm ergens op je werkplek. Lees meer
En hoe je ermee omgaat. Lees meer
Een rommelig huis? Veel stress? Het kan zijn dat dit met elkaar te maken heeft. Lees meer
Vaak stress? Dan wil je dit weten. Lees meer