Deze yogahoudingen verminderen spanning en stress

Deze yogahoudingen verminderen spanning en stress Deze yogahoudingen verminderen spanning en stress Deze yogahoudingen verminderen spanning en stress

Als je tijd doorbrengt op de mat leer je om beter naar je eigen lichaam te luisteren en je ademhaling te vertragen en verdiepen. Daar pluk je op de langere termijn veel vruchten van. Regelmatig yoga beoefenen helpt bijvoorbeeld om stress te verminderen en kalmeert je geest. Maar ook als je op korte termijn (lees: nu meteen) iets nodig hebt tegen stress en spanning in je hoofd en in je lijf, is yoga een fijne remedie.

Instant verlichting nodig? Deze acht asana’s zijn extra fijn:

Kindhouding – Balasana

Niet voor niets wordt deze houding tijdens yogalessen vaak ingezet om tussen verschillende houdingen door even bij jezelf in te checken. In de kindhouding geef je jezelf de kans om te verstillen en op adem te komen. Omdat je rug, schouders en nek kunnen ontspannen, neemt de spanning in je lijf af.

Staande vooroverbuiging – Uttanasana

Meestal is Uttanasana een transitie tussen twee verschillende houdingen, maar je kunt de houding ook op zichzelf doen. In de staande vooroverbuiging voel je de strekking in je hamstrings, dijen en heupen. Omdat je de bloedsomloop ermee omdraait en gewoon lekker kunt ‘hangen’ helpt de houding je geest te kalmeren. Let wel op dat je de spieren in je benen niet teveel stretcht, want dat werkt juist averechts: buig je knieën een beetje als dat nodig is.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Adelaar – Garudasana

Dit is een actieve houding waarmee je stress zo’n beetje uit je lichaam perst. De adelaarshouding vraagt om concentratie, focus en balans, zodat je even nergens anders mee bezig kunt zijn. Door de opening van de schouders, bovenrug en heupen kan je lijf spanning loslaten.

Kat-koehouding

Bij de kat-koehouding krom en bol je je rug afwisselend. Daardoor wordt je ruggengraat zachtjes gemasseerd en verlicht een stijve of gespannen onderrug. De trage beweging ondersteunt bij het loslaten van stress. Door de opening van de borst kun je dieper ademhalen en je aandacht van buiten naar binnen brengen.


Japanse Zithouding – Vajrasana

Deze houding versterkt je concentratie en kalmeert je geest. Het is een traditionele houding uit Japan die ook gebruikt wordt tijdens meditaties en ademhalingsoefeningen. Vajrasana is heel geschikt als je spanning en stress in je buik vasthoudt, omdat het de bloedcirculatie in dat gebied bevordert en de spijsvertering verbetert.

Liggende vlinder – Supta Baddha Konasana

In deze therapeutische houding kun je je ademhaling goed sturen; heel belangrijk om stress tegen te gaan of te verminderen. De liggende vlinder helpt ook bij het loslaten van fysieke spanning door het openen van je heupgebied.

Gebroken kaars – Viparita Karani

De gebroken kaars is ideaal om te ontspannen, je ademhaling te vertragen en je geest te kalmeren. Ook fysiek heeft deze asana veel voordelen. Viparita Karani vermindert vermoeide benen en helpt je spieren om te herstellen. Vooral voor het slapen gaan is deze houding erg fijn om te doen.

Lijkhouding – Savasana

Dit is de relaxhouding bij uitstek. Wie regelmatig een yogales volgt, weet hoe heerlijk dit is: aan het einde van de les (liefst onder een dekentje) bijkomen in Savasana. Waarom zou je daar niet wat vaker van profiteren? In deze houding hoef je even he-le-maal niets, kan je hele lichaam zich ontspannen en verdiept je ademhaling zich bijna vanzelf.

Hulp bij de houdingen

Kun je wel wat hulp gebruiken over de uitvoering van de verschillende asana’s? Geen stress: je vindt hier alle asana’s duidelijk en stap-voor-stap uitgelegd.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over yoga?

Breng je chakra’s in balans met deze 7 yogaseries.

Volgend artikel
Dit kan je gezicht vertellen over wie je bent
Dit kan je gezicht vertellen over wie je bent