Maak je lichaam wakker met deze yogahoudingen

Maak je lichaam wakker met deze yogahoudingen Maak je lichaam wakker met deze yogahoudingen Maak je lichaam wakker met deze yogahoudingen

Er zijn van die ochtenden dat je bed zó lekker ligt dat je het liefst tien keer op de snooze-knop van je wekker drukt. Op zulke momenten is de gedachte om de dekens van je af te gooien en je yogamat op te zoeken natuurlijk verre van aantrekkelijk. Voor deze yogaserie hoeft dat gelukkig ook niet, want sommige asana’s kun je namelijk ook prima in bed doen: aangenaam warm en comfortabel. Namasté? Namayay!

Kat-koehouding

Met deze asana warm je je lichaam rustig op: perfect voor als je net wakker bent. De kat-koehouding is een fijne stretch die zorgt voor meer flexibiliteit in je ruggengraat. De houding opent je borst zodat je dieper kunt ademhalen en helpt om je gedachten tot rust te brengen als je een drukke (en stressvolle) dag voor de boeg hebt.

Kom op handen en knieën zitten, met je handen onder je schouders en je knieën onder je heupen. Je vingers wijzen naar voren en je nek is neutraal. Beweeg op een inademing je hoofd en borst naar voren en omhoog. Je rug trekt daardoor vanzelf iets hol. Richt je blik op het plafond en ontspan je schouders. Op je uitademing beweeg je je hoofd naar beneden, trek je je navel in en maak je een bolle rug – net als een kat. Herhaal de beweging minstens tien keer op het ritme van je ademhaling.

Kindhouding met gestrekte armen

Zit je veel achter een computer of heb je iets te fanatiek gesport? Dikke kans dat je dan last hebt van stijve, gespannen spieren in je schouders en borst. Deze houding maakt de boel weer los. Net als bovenstaande houding helpt ook deze asana je om meer ruimte creëren in je borst, waardoor je dieper kunt ademhalen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Ga op handen en knieën zitten, met de bovenkant van je voeten tegen de grond (of het bed). Zorg ervoor dat je grote tenen elkaar raken en spreid je knieën op heupbreedte. Kom dan naar voren, zodat je buik en borst op en tussen je bovenbenen komen te liggen. Leg je voorhoofd neer en strek je armen recht vooruit. Plaats ze eventueel iets hoger, op een kussen bijvoorbeeld. Dit maakt de stretch nog iets dieper. Houd deze positie 30 tot 60 seconden vast en zak op elke uitademing steeds iets dieper in de houding.

Gedraaide buikhouding

Deze asana zorgt voor ruimte in je onderrug en borst. Juist als je net wakker wordt is je lichaam vaak nog wat stijf. Deze twist maakt je voorzichtig weer wat soepeler.

Ga op je rug liggen met je armen naast je uitgestrekt, in een T-vorm. Buig nu je knieën en breng ze op een inademing omhoog, richting je borst. Breng vervolgens op een uitademing je knieën naar rechts en draai je hoofd naar de linkerkant. Blijf 30 tot 60 seconden in deze houding en wissel dan van kant.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over yoga?

Volgend artikel
Wees lief voor je borsten
Wees lief voor je borsten