Wees lief voor je borsten

Wees lief voor je borsten Wees lief voor je borsten Wees lief voor je borsten

Wanneer heb je voor het laatst echt met aandacht naar je borsten gekeken? Onbevangen en schaamteloos, met een neutrale blik?

Hoewel dat laatste misschien wat lastig is, borsten zijn niet bepaald een neutraal orgaan. Ga maar na, welk ander orgaan voorzien we van zoveel oordelen? Geen mens die zijn lever of hart beschouwt als te groot, te klein of te slap. Borsten daarentegen…

Emoties

Borsten zijn de organen die zich het dichtst bij je hart en longen bevinden. Ze zijn als het ware het pad naar je hart. Er lopen maar liefst zes meridianen – energiebanen – door je borsten; ze verbinden de buitenwereld met je binnenwereld. Volgens de tantra filosofie worden onverwerkte emoties zoals verdriet, woede, ongevoeligheid en rouw opgeslagen in je borsten.

Borsten als lustobject

Borsten zijn enerzijds iets wat je dient te verbergen en anderzijds iets wat je dient te accentueren. Die tango van seksualisering én schaamte heeft – vrij letterlijk – de bewegingsruimte van borsten beperkt. We pakken ze in, houden de tepel angstvallig verborgen, veranderen ze massaal van omvang door plastische chirurgie of duwen ze omhoog met push-upbeha’s. Kortom, al zouden we een natuurlijke relatie met borsten willen, dan nog is haast onmogelijk je te herinneren hoe die eruit ziet, en hoe die zou voelen.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Moederenergie

Een interessante verklaring voor die verstoorde relatie met borsten is de eerder genoemde verbinding met het hart en hartenergie. Volgens auteur Louise Hay staan borsten voor moederenergie, voeding en fundamentele liefde. Daar zit wat in, als je erbij stilstaat dat we de eerste vormen van emotionele en hoogwaardige voeding ontvangen via borsten. Dit, in combinatie met de ligging dicht bij het hart, maakt dat borsten van nature onderdeel zijn van je hartchakra.

Vanuit een energetisch perspectief verhoog je dus je gezondheid van je borsten door ze in hun natuurlijke frequentie, de hartfrequentie, te brengen. Volgens experts kun je dat bijvoorbeeld doen door middel van een dagelijkse massage. Hoe sterker de liefdevolle, natuurlijke relatie met borsten – die van jezelf en anderen – des te gezonder en gevoeliger ze kunnen worden.

Bevrijding

Borsten vertellen het verhaal van nieuw leven en liefde. Belangrijk om te weten is dat het verhaal van borsten niet geschreven is. Je kunt zelf meeschrijven door je eigen ervaring met borsten te veranderen. De huidige golf van lichaamsacceptatie die door onze cultuur heen spoelt kan je inspireren. Denk aan de borstentrend in de mode- en designwereld. Essentieel is dat je op die artikelen geen perfecte borsten aantreft. Het zijn juist de echte, diverse, ongelijke, en soms zelfs bijna afwezige exemplaren die gezien mogen worden.

Van hashtags als #bralessandflawless tot de toenemende medische kennis over de invloed van omgevingsfactoren op borstgezondheid; borsten maken een comeback als bondgenoot. Niet als iets om onzeker over te zijn of te verbergen, maar als iets om te bevrijden uit hun verpakking. Door ze de ruimte te geven, aan te raken, te verzorgen en naar ze te luisteren. Wie weet wat ze je nog door kunnen geven als je ze de kans geeft.

Beeld: Deborah van der Schaaf

Dit is een ingekort artikel uit het Happinez Zomerboek – 2022. Benieuwd naar het hele artikel? Bestel het Zomerboek nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Over auteur
Geertje Couwenbergh is schrijver, spreker en coach, waarbij ze workshops en lezingen geeft. Ze schreef verschillende boeken over persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en creativiteit, waaronder "Zin", "Life Safari" en "Gelukkig zijn moet je durven". Geertje richt zich op het inspireren van mensen om hun ware zelf te ontdekken en hun volledige potentieel te bereiken. 

Meer lezen over liefde voor je lichaam?

Zo sluit vriendschap met je lichaam.

Volgend artikel
Ben je een yoga-groentje? Begin je routine met deze 10 asana’s
Ben je een yoga-groentje? Begin je routine met deze 10 asana’s