Is het je allemaal even teveel? Een opgeruimd hoofd in 7 stappen

Is het je allemaal even teveel? Een opgeruimd hoofd in 7 stappen Is het je allemaal even teveel? Een opgeruimd hoofd in 7 stappen Is het je allemaal even teveel? Een opgeruimd hoofd in 7 stappen

De kinderen uit school halen en naar muziekles brengen, met de hond naar de dierenarts, een bespreking met je baas aan het eind van de dag… Oh, er moet natuurlijk ook nog gesport worden, en vooral niet vergeten om je zus terug te bellen. Hoe krijg je een opgeruimd hoofd als dat allemaal op één dag moet worden gedaan?

Als je opgeslurpt wordt door gedachten en zorgen over wat je allemaal nog moet doen, voel je je overwerkt, volledig in beslag genomen en simpelweg te druk. Wat er eigenlijk eens op die ellenlange to-do-lijst van je zou moeten staan: een leuk mens zijn en in het moment leven. Makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk, maar deze 7 stappen helpen je een eind op weg. Hallo, opgeruimd hoofd!

1. Pas minimalisme toe op je agenda

Plan eens een taak minder. Moet je echt vandaag naar de kapper? Heeft iemand er last van als je eens niet bij die saaie wekelijkse vergadering bent? Waarschijnlijk niet. Dus: schrap vandaag één ding uit je agenda en besteed de vrijgekomen tijd aan échte aandacht voor de mensen die belangrijk voor je zijn. Of gewoon lekker aan jezelf. Een uurtje niksen, bijvoorbeeld, is hartstikke goed voor je.

2. Geniet van de kleine dingen

Probeer om niet van hot naar her te rennen terwijl de dag ongemerkt aan je voorbij glijdt, maar sta af en toe bewust stil bij wat je aan het doen bent. Geen social media bij je eerste kop koffie van de dag, maar echt genieten van de warme mok in je handen en dat heerlijke eerste slokje. Geen achterstallige telefoontjes afhandelen tijdens je lunchpauze, maar volle aandacht voor je lunch en het sociale contact met je collega’s. Kijk, voel, ruik, proef: je zult er versteld van staan hoeveel fijne momenten je normaal gesproken mist.

3. Wees je bewust van hoe je je voelt

Ga tenminste eens per dag heel bewust na hoe het met je gaat. Voel je je goed, of eigenlijk helemaal niet? Wees open, eerlijk en vooral niet-veroordelend. Als iets even niet zo lekker loopt, kan het helpen die gevoelens voor jezelf te benoemen. Zoals: Ik ben gefrustreerd, omdat mijn lief alweer zijn afspraken niet is nagekomen. Dit helpt om afstand te creëren en te relativeren. Dat lucht op.

4. Vind ruimte in je hoofd

Je gedachtestroom doet niet aan pauzes, maar door steeds weer aan hetzelfde te denken – of door heel hard te proberen er juist níet aan te denken – ga je alleen maar meer piekeren en stressen. Als je leert om jezelf minder te identificeren met je gedachten, kan dit zorgen en stress flink verminderen. Meditatie helpt je hierbij. Neem een moment voor jezelf, merk je gedachten op, en laat ze dan weer gaan. Plak geen label op wat je denkt en vind er helemaal niks van, maar laat je gedachten aan je voorbijgaan als een kabbelend riviertje.

5. Blaas stoom af

Fysieke inspanning is één van de beste manieren om spanning in je lichaam kwijt te raken en je hoofd leeg te maken. Als je iets níet moet schrappen, is het dus je uurtje sporten. Vooral yoga werkt goed tegen stress, en kan angsten en depressieve gevoelens verminderen. Maar als jij liever gaat tennissen of de voorkeur geeft aan een pittige bootcampsessie: leef je uit. Het gaat erom dat je met je aandacht even helemaal bij je lichaam bent.

6. Open je hart

Als je hoofd overloopt, kan een vriendelijk woord van iemand anders wonderen doen. Maar zelf vriendelijk zijn is minstens zo nuttig. Geef wat vaker een complimentje, help een wildvreemde met boodschappen sjouwen of haal koffie voor die collega die het (ja, echt) nog drukker heeft dan jij. Vriendelijkheid wordt gelinkt aan een groter geluksgevoel, een gezonder hart en positievere interacties en relaties. Pas die vriendelijkheid trouwens ook vooral toe op jezelf: het hoeft niet allemaal perfect.

7. Creëer een heilige plek

Zorg dat je thuis een plek helemaal voor jezelf hebt, waar je de stilte kunt opzoeken en tot rust kunt komen. Dit kan een fijne stoel zijn met uitzicht op de tuin, een tafeltje waarop je fijne persoonlijke herinneringen verzamelt, of zelfs een compleet altaartje: als het jou maar een prettig en veilig gevoel geeft. Steek kaarsjes aan, brand je favoriete wierook of etherische olie, haal rustig adem en laat je zintuigen tot rust komen.


Meer Happinez

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Waarom de telefoon het leven van je kinderen verpest (maar dit is wat je eraan kunt doen)
Waarom de telefoon het leven van je kinderen verpest (maar dit is wat je eraan kunt doen)