Dit is de kunst van gastvrijheid

Dit is de kunst van gastvrijheid Dit is de kunst van gastvrijheid Dit is de kunst van gastvrijheid

Wat maakt dat je je ergens welkom en gezien voelt? Dat je je thuis voelt op een plek of aan een tafel die niet van jou is? De kunst van gastvrijheid zit in kleine dingen.

Open armen

Een uitnodiging met daaraan een sleutel als symbool voor hoe welkom je bent als gast. De uitnodiging in meervoud laat zien dat er ook plek is voor extra gasten. Zie het maar als een weids armgebaar dat zegt: jouw gast is onze gast.

Thuis is hier

Het licht wijst je de weg. Daar is het veilig en warm, daar word je verwacht. Een lantaarn bij de deur, een kaars voor het raam of een slinger van lampjes heet je al welkom nog voordat je hebt aangebeld. En de deur staat op een kier, het lijdt geen twijfel; thuis is hier.

Weerzien

Een gastvrij onthaal kan soms verrassend simpel zijn. Dat je bij binnenkomst meteen een kopje thee krijgt aangereikt, zodat je direct al iets in handen hebt. Als datzelfde kopje steeds wordt bijgeschonken als het leeg is, merk je: ik word gezien.

Mijn huis jouw huis

Hoe lief het ook is bedoeld, je schopt niet direct je schoenen uit als je wordt ontvangen met de woorden ‘doe alsof je thuis bent’. Maar wel als er slofjes voor je klaarstaan of dikke sokken, schoon en speciaal voor jou aangeschaft; een cadeautje. Ze zijn er voor iedereen, want we zijn allemaal gelijk.


Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over je thuis voelen?

Veilig voelen: dit maakt je huis een thuis voor je kind.

Volgend artikel
De universele lessen van hindoe-god Shiva
De universele lessen van hindoe-god Shiva