Terug naar overzicht

Veilig voelen: dit maakt je huis een thuis voor je kind

Categorie
Tekst
Nicole van Borkulo
Veilig voelen: dit maakt je huis een thuis voor je kind

Je thuis voelen, waar zit ‘m dat in? In dat ene dekentje met die kenmerkende geur, de stukgeknuffelde knuffel, de sfeer, de plek. Het is een ongrijpbaar iets, het veilige gevoel van je ouderlijk huis.

Een wakend oog

In het begin heeft een kind geen enkel besef van tijd. Door een vast ritme aan te houden, gaat het langzaamaan de zekerheid van dag en nacht ervaren. Morgen is het een nieuwe dag en komt de zon weer op. Dat biedt ook veiligheid, dat niet alleen de ouders er zijn als je wakker wordt, maar dat je je gedragen kunt voelen door Moeder Aarde. En erop kunt vertrouwen dat de zon opkomt, die verwarmt en de dag glans geeft En ’s nachts de maan die in stilte met je meebeweegt en over je waakt.

Beschermende laagjes

Vooral in de eerste zeven jaar is warmte heel belangrijk voor een kind. Het ondersteunt de ontwikkeling van het immuunsysteem en het ikje van het kind. Als je het lekker warm hebt, voel je je fysiek én emotioneel fijner, en dat is een goede basis voor groei. Kleding van natuurlijke materialen, zoals wol, zijde, bamboe en katoen in de zomer, helpt kinderen hun eigen lichaamswarmte te reguleren. Wol is warm als het koud is en koelt als het warm is – het omhult je kind letterlijk met warmte en doet daarmee onbewust denken aan de tijd in de baarmoeder. Veilig en vertrouwd.

Meer weten over dit onderwerp?

In Happi.kids nr 1 -2020 ‘Veilig’ lees je verder over hoe je een thuis voor je kind maakt. Bestel ‘m nu zonder verzendkosten in onze webshop.

Meer Happinez?

Door anderen gelezen