Na Hygge en Lagom is er nu Skogluft

Na Hygge en Lagom is er nu Skogluft Na Hygge en Lagom is er nu Skogluft Na Hygge en Lagom is er nu Skogluft

Misschien had je al kennisgemaakt met hygge en lagom – Scandinavische filosofieën over een gelukkig, prettig leven. Maar ken je Skogluft al? Het is wonderlijk eenvoudig, maar het belooft een grote verandering in je leven. Het geheim: planten in huis. De Noorse Jørn Viumdal is de bedenker van dit concept en vertelt er dit voorjaar alles over op het Happinez fesival (2019).

Wil je je laten inspireren door deze plantenliefhebber? Koop dan nu je tickets voor het Happinez festival!

Als we het hebben over holbewoners, dan doelen we op de eerste bewoners van de aarde. Maar volgens de Noorse Jørn Viumdal zijn wíj eigenlijk de holbewoners. Ga maar na, zegt hij: we zitten 90 procent van de tijd binnen! Het is niet Jørns bedoeling om ons een rotgevoel te geven over het feit dat we veelal binnenshuis werken en leven. Van hem hoeven we niet eens veel meer naar buiten – al zou dat natuurlijk geen kwaad kunnen. Nee, Jørn, die is opgeleid als werktuigbouwkundig ingenieur, heeft iets anders bedacht. Skogluft, heet het – vrij vertaald: de Boslucht-methode.

Natuurgemis

Want ook al zijn we in de afgelopen eeuwen steeds meer binnenshuis gaan leven, dat betekent niet dat we geen behoefte meer hebben aan natuur. Ons ‘natuurgemis’ leidt tot allerlei kwaaltjes. Vermoeidheid, regelmatig ziek zijn, gebrek aan energie, moeite je te concentreren. We missen de verbondenheid met de natuur én we missen licht. De ruimte waar we veel verblijven (een kantoor, de woonkamer) kan veel energie kosten als er weinig groen en weinig daglicht is.

Betere sfeer, meer energie

Jørn heeft zich grondig in allerlei onderzoeken verdiept en veel samengewerkt met bedrijven en scholen. Steeds weer merkte hij dat planten en licht het welbevinden van mensen – volwassenen, maar zeker ook kinderen – enorm verbeterden. In een schoolklas waar kinderen regelmatig probleemgedrag vertoonden, werd de sfeer er veel beter. Planten brengen niet alleen zuurstof, maar ze halen ook allerlei stofjes uit de lucht.

Wand vol groen

Moeten we dan gewoon meer kamerplanten in huis halen? Dat kan natuurlijk, en dat verbetert de lucht – en daarmee je welzijn – absoluut. Maar Jørns bosluchtmethode is specifieker. Hij pleit voor een hele wand vol groen, van wel twintig planten; vier omhoog, vijf opzij- in bakken aan een rek. Het ziet er gaaf uit, zo’n vierkant van groen – je ziet niet meer waar de ene plant ophoudt en de andere begint. Volgens Jørn is een plant die oorspronkelijk alleen in het regenwoud voorkwam het beste: de Epipremnum aureum of drakenklimop. Een sterke plant die niet al te kieskeurig is met licht en water, en die volgens Jørn de lucht enorm goed zuivert. Zie je het al voor je, zo’n plantenwand in je woonkamer of op kantoor?

Meer weten van Skogluft?

Jørn Viumdal schreef een boek over zijn Boslucht-methode, dat pas verschenen is: Skogluft – voel je de hele dag goed met de natuur in huis (uitgeverij Kosmos).

Of kom naar het Happinez festival (2019) waar Jørn alles vertelt over de kunst van Skogluft.

Festival button

Volgend artikel
Waarom planten een hoofdrol in je leven verdienen
Waarom planten een hoofdrol in je leven verdienen