Dit zijn de 3 dingen die creatieve mensen anders doen dan anderen

Dit zijn de 3 dingen die creatieve mensen anders doen dan anderen Dit zijn de 3 dingen die creatieve mensen anders doen dan anderen Dit zijn de 3 dingen die creatieve mensen anders doen dan anderen

Hoe verzinnen creatieve mensen geweldige ideeën? Psycholoog Adam Grant bestudeert ‘originals’: non-conformisten die niet alleen nieuwe ideeën hebben, maar die er ook iets mee dóen.

Het zijn mensen die anders zijn dan anderen en die niet bang zijn om dat te laten merken. Ze zijn vaak de drijvende kracht achter creativiteit en verandering.

Vaak falen

In deze TED-talk leert Grant je over de drie onverwachte gewoontes van originelen — inclusief het koesteren van falen. “De belangrijkste originelen zijn degenen die het vaakst falen, want zij zijn degenen die het meeste proberen”, zegt Grant. “Je hebt een hoop slechte ideeën nodig om een paar goede te vinden.”

En dít zijn de drie dingen die zij volgens psycholoog en TED-spreker Adam Grant anders doen dan anderen:

1. Creatieve mensen komen niet snel op gang

Hoe langer je met een idee in je hoofd rond blijft lopen, hoe beter je het uit kunt werken en hoe langer je het kunt perfectioneren. Mensen die snel iets opzetten, zijn vaak minder goed in staat een idee uit de denken. Je moet er namelijk tegen kunnen om lang met het gevoel rond te lopen dat er iets groots en ‘onafs’ door je hoofd heen spookt. Zo werkte Leonardo da Vinci zestien jaar aan de Mona Lisa, en deed Martin Luther King zijn laatste aanpassingen aan zijn I Have a Dream speech op het allerlaatste moment.

2. Creatieve mensen omarmen twijfel

Ieder mens twijfelt wel eens aan zichzelf, maar creatieve denkers gaan hier op een andere manier mee om. Als ze onzeker zijn over een plan of idee betrekken ze deze onzekerheid niet op zichzelf (ik ben waardeloos/dom/niet capabel) maar op hun idee (het idee dat ik had was waardeloos/dom/slecht uitgevoerd). Ze gaan er vanuit dat de eerste drie versies van een idee sowieso matig tot nutteloos zijn, maar ze blijven schaven totdat het idee beetje bij beetje beter wordt. Net zolang tot het briljant is.


3. Creatieve mensen hebben heel veel slechte ideeën

Om tot een goed idee te komen, moet je heel veel proberen en ontdekken. Dat betekent dat je heel veel slechte ideeën zult hebben. Wat de grootste componisten zoals Bach, Beethoven en Mozart zo goed maakt is de hoeveelheid werk die ze hebben gemaakt. Zo zijn ze tot hun meesterwerken gekomen. Hoe meer je produceert, hoe meer variëteit je creëert en hoe groter de kans dat je op iets bijzonders stuit.

Hier kijk je de hele TED-talk van Adam Grant terug.

Meer lezen over creativiteit?

Iedereen is creatief: je moet enkel je blokkades opheffen.

Volgend artikel
Les in creatief denken van Elizabeth Gilbert
Les in creatief denken van Elizabeth Gilbert