4 tips voor meer inspiratie en creativiteit

4 tips voor meer inspiratie en creativiteit 4 tips voor meer inspiratie en creativiteit 4 tips voor meer inspiratie en creativiteit

Ooit zat Julia Cameron zelf in een creatief dal, maar ze krabbelde weer op. Het boek ‘The Artist’s way’ dat ze daarover schreef, werd een wereldwijde besteller. Journalist Catelijne Elzes ging persoonlijk bij haar in de leer en deelt tips voor meer inspiratie en creativiteit in je leven.

Overweldigend succes

Meer dan een kwart eeuw geleden schreef Julia Cameron The Artist’s way. Het gebeurde min of meer toevallig; iemand stelde voor dat ze de ‘tools’ zou delen die haar hadden geholpen toen ze creatief vastliep. Het werd een overweldigend succes. The Artist’s way is in meer dan 35 talen vertaald, er zijn meer dan 4 miljoen exemplaren van verkocht, wereldwijd worden er duizenden The Artist’s way-trainingen gegeven en het allerbelangrijkste: elke dag ontwaken er, dankzij Julia Cameron, mensen uit een grote of minder grote ‘creatieve winterslaap’, en sommigen gooien vervolgens hun hele leven om.

Blokkade

Schrijfster Elizabeth Gilbert zegt dat er geen ‘Eten, bidden, beminnen’ was geweest zonder The Artist’s way. Glamourfotograaf Helmut Newton, The Who-gitarist Pete Townshend, zangeres Alicia Keys; allemaal schrijven ze een deel van hun succes toe aan Julia Cameron. Door de titel lijkt het alsof het alleen voor officiële kunstenaars is bedoeld, maar niets is minder waar. Julia gelooft niet in het onderscheid daartussen. “Iedereen heeft een creatieve vonk in zich. Die zich uit op verschillende manieren. De een is een creatieve huisvrouw, de ander verdient er zijn geld mee.” Maar Julia is er ook van overtuigd dat we allemaal in zekere mate creatief geblokkeerd zijn. Dat kan komen doordat iemand ooit iets negatiefs heeft gezegd over wat we hebben gemaakt, doordat onze ouders op een bepaalde manier tegen creatieve beroepen aankeken of doordat we onszelf te zeer bekritiseren.

Julia: “Veel kunstenaars hebben een innerlijke criticus in zich. Ik ook. De mijne noem ik Nigel en ik zie hem als een strenge, Britse interieurdesigner. Maak ik een kunstwerk, dan roept Nigel meteen: ‘Het is te saai, te kinderachtig, te slecht. Tegenwoordig zeg ik dan: ‘Nigel, thank you for sharing,’ en blijf doorwerken.” Hoe kun je weten waar een blokkade zit? Jaloezie is volgens Cameron een duidelijke aanwijzing. “Als je naar het creatieve werk van een ander kijkt en denkt: dat wil ik ook. Of: dat kan ik beter. Frustrerend, maar houd vertrouwen. Iedereen kan zijn innerlijke kunstenaar bevrijden.”

4 tips voor meer inspiratie en creativiteit

  1. Stap onder de douche. Albert Einstein vroeg zich ooit af waarom hij de beste ideeën onder de douche kreeg. Inmiddels weten we door hersenonderzoek dat regelmatige, repetitieve activiteiten ervoor zorgen dat ons logische brein omschakelt naar het creatievere, artistieke brein. Zwemmen, autorijden, groenten snijden; activiteiten waarvan de inspiratie weer gaat stromen.
  2. Doe elke dag minimaal één keer iets liefs voor jezelf. Jezelf een beetje pamperen maakt je hart lichter en daar word je productiever van.
  3. Lees een week niet. Behalve als het moet voor je werk. Maar doe het dan niet daarbuiten. Ook geen Facebook of Instagram. Julia Cameron: “Als we de instroom tot een minimum beperken, zullen we beloond worden met nieuwe uitstroom.”
  4. Reis in de tijd. Schrijf een brief van jezelf als tachtigjarige naar degene die je nu bent. Wat zou je jezelf vertellen? Wat zou je jezelf aanraden na te streven? Schrijf daarna een brief naar jezelf vanuit jou als achtjarige. Wat waren je lievelingsdingen? Hoe kijkt zij naar wie je nu bent?

Tekst: Catelijne Elzes

Dit is een redactioneel aangepast fragment uit Happinez ‘Zon en zomer’ (nr. 5–2019). Wil je het volledige interview met Julia Cameron lezen? Je vindt het nummer in onze shop!

Meer weten?

Meer lezen over creativiteit?

Creativiteit kun je (stimu)leren; zo werkt het in je hersenen.

Volgend artikel
Veranderingen vragen om gewenning, ook als je er zelf voor gekozen hebt
Veranderingen vragen om gewenning, ook als je er zelf voor gekozen hebt