Veranderingen vragen om gewenning, ook als je er zelf voor gekozen hebt

Veranderingen vragen om gewenning, ook als je er zelf voor gekozen hebt Veranderingen vragen om gewenning, ook als je er zelf voor gekozen hebt Veranderingen vragen om gewenning, ook als je er zelf voor gekozen hebt

Een grote verandering op komst? Gun jezelf de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen, óók als je er zelf voor gekozen hebt.

Wie gelukkig wil zijn, verzet zich niet tegen het leven, maar buigt mee met de veranderingen die het op ons pas brengt. Wie zich bij elke verandering verzet, raakt uitgeput en teleurgesteld. Toch is het omarmen van verandering vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Mensen zijn namelijk gewoontedieren, waardoor wennen aan nieuwe situaties tijd kost.

Vaak beseffen we ons dit vooral als we veranderingen ondergaan die we als negatief ervaren. Op zulke momenten weten we dat we de komende periode even extra lief voor onszelf moeten zijn en onszelf de tijd moeten gunnen om aan de nieuwe status quo te wennen. Maar als we zelf voor veranderingen hebben gekozen, vergeten we dat vaak.

Gun jezelf tijd om te wennen

Stel, je bent gaan samenwonen met je nieuwe vriend of vriendin. Een behoorlijke verandering, die waarschijnlijk veel vreugde oplevert. Maar het kan óók flink lastig zijn om aan die nieuwe situatie te wennen. In het begin is het toch een kwestie van aanpassen en aftasten, hoe verliefd en vrolijk jullie ook zijn. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld in het geval van een nieuwe baan of een promotie. Ook als je zelf hebt gesolliciteerd en dolblij bent met de baan, blijft het een grote verandering in je leven. Vaak gunnen we onszelf bij dit soort zelfgekozen veranderen niet dezelfde tijd om te wennen als we onszelf gunnen bij negatieve veranderingen.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Veranderingen hebben impact, altijd

Wennen aan een nieuwe situatie is vaak een kwestie van pieken en dalen. Soms ben je helemaal in je nopjes, op andere momenten voel je je toch niet helemaal senang. Zo merkte Marije (53) dat ze na jaren alleen wonen best moest wennen aan het samenwonen met haar nieuwe liefde. Niet omdat ze niet spijt had van haar keuze, maar omdat veranderingen nu eenmaal altijd impact op je leven hebben. Marije merkte dat ze soms niet lekker in haar vel zat of wat neerslachtig was, maar wist niet zo goed waar dat aan lag. Wat zeurde ze nou, dacht ze dan, ze zou juist superblij en gelukkig moeten zijn!

Extra lief voor jezelf

In plaats van extra lief voor zichzelf, werd Marije juist harder. Ze vergat dat een zelfgekozen verandering een net zo grote impact kon hebben op de gemoedstoestand als ongekozen veranderingen. Nu dacht ze: wat is er mis met mij? Terwijl ze beter had kunnen denken: het is oké om niet altijd blij te zijn, want een nieuwe situatie is altijd wennen.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over omgaan met verandering?

Samenwonen met je partner? Bespreek deze vijf zaken vóór de verhuizing.

Volgend artikel
Als je overweldigd wordt door verandering: 8 pijlers voor kracht
Als je overweldigd wordt door verandering: 8 pijlers voor kracht