Samenwonen met je partner? Bespreek deze vijf zaken vóór de verhuizing

Samenwonen met je partner? Bespreek deze vijf zaken vóór de verhuizing Samenwonen met je partner? Bespreek deze vijf zaken vóór de verhuizing Samenwonen met je partner? Bespreek deze vijf zaken vóór de verhuizing

Wanneer we gaan samenwonen, hebben we het liever niet over rekeningen, huishoudelijke taken en privacy, want kan het nóg ongezelliger? Toch is het slim om die heikele punten vóóraf te bespreken.

Wanneer een stel gaat samenwonen, zijn de stoorzenders die problemen kunnen veroorzaken waarschijnlijk niet top of mind. Gelukkig maar, want wanneer twee mensen die van elkaar houden gaan samenwonen, moet dat vooral spannend, leuk en gezellig zijn. Niet voor niets kiezen jullie ervoor om samen jullie leefruimte te delen. Toch kan het slim zijn om ook te denken aan de iets minder gezellige kanten.

Nieuwe omstandigheden

Het is belangrijk om het over ongemakkelijke onderwerpen als de verdeling van huishoudelijke taken, privacy en financiën te hebben. In het begin is het allemaal nog koek en ei en denk je: ach, daar komen we wel uit. Maar zodra de nieuwigheid eraf is, gaat de logistiek van het samenwonen een grotere rol spelen. Op dat moment komen angsten, verlangens, gewoonten, individuele behoeftes en verwachtingen om de hoek kijken.

Misschien denk je nu: nou, dat zien we toch dán wel. Toch is het aan te raden om vóór de verhuizing eens in die onderwerpen te duiken. En dan niet denken dat daarmee de kous af is. Samenwonen is niet zomaar iets, maar een grote verandering in je leven. Hoe goed het ook voelt, het zal altijd tijd kosten om volledig te wennen aan de nieuwe omstandigheden. Succesvol samenwonen betekent daarom voortdurend met elkaar in gesprek blijven. Wat is handig om te bespreken? Dit zijn vijf zaken die het vaakst reden zijn voor onenigheid bij stellen die pas zijn gaan samenwonen.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

1. De huishoudelijke taakverdeling

Bepalen wat er precies moet gebeuren in huis én wie daar de verantwoordelijkheid voor draagt, is zo’n punt die regelmatig onderwerp van frustratie is. Wanneer je gewend bent het huishouden op een bepaalde manier te doen en een ander doet het compleet anders, kun je de behoefte voelen daar iets van te zeggen op een weinig opbouwende manier. Samen bespreken wat elkaars wensen en behoeften zijn, zorgt ervoor dat het later geen bron van frustratie kan worden. In welke volgorde doet de een vaak zijn/haar taken? En hoe doe jij het? In hoeverre vinden jullie het een probleem als er hier en daar wat stof ligt? Hoe belangrijk is het dat het glas eens per week wordt weggebracht? Misschien vindt de een koken wel verschrikkelijk en de ander juist de was ophangen. Dit soort dingetjes van elkaar weten, kan een hoop frustratie schelen.


2. Hoe jullie vrije tijd spenderen

Waar het voorheen vanzelfsprekend was dat jullie de tijd samen ook daadwerkelijk samen doorbrachten, ligt dat nu anders. Jullie spreken niet meer af, maar zien elkaar standaard wanneer jullie thuis zijn. Dat betekent dat er ook tijden zullen zijn waarbij jullie samen in dezelfde ruimte zijn, maar niet daadwerkelijk ook samen iets doen. Het is prettig om van tevoren te bespreken wat de behoeftes zijn op het gebied van quality time en tijd voor jezelf. Stellen kunnen elkaar namelijk elke avond zien en tóch weinig tijd met elkaar doorbrengen. Andersom vinden anderen het juist lastig om aan te geven nu even een avondje voor zichzelf te willen. Dit van tevoren bespreken maakt de drempel lager om dit later in de relatie ook aan te kaarten.

3. De financiën

Geld is met stip op een het onderwerp dat de meeste mensen als vervelend of ongemakkelijk ervaren. De manier hoe een individu met geld omgaat is heel persoonlijk en heeft veel te maken met de manier waarop je bent opgevoed. Geen twee mensen hebben dezelfde opvoeding gehad, laat staan twee mensen die een liefdesrelatie met elkaar hebben gehad. Dat maakt het een heikel punt. Samenwonen betekent onderhandelen en bespreken wie wat betaalt. Hakken jullie alle rekeningen door midden? Nemen jullie een gezamenlijke rekening? Verdient iemand meer en draagt diegene meer kosten? Of juist niet? Bespreek deze dingen vooral vóórdat frustraties de conversatie verzieken.

4. Hoe jullie omgaan met privacy

Zeker als jullie in een klein huis samenwonen, is dit een onderwerp om te bespreken. Het kan lastig zijn om van een ruimte voor jezelf ineens ruimtes te moeten delen. Misschien heeft jouw partner wel elke avond een paar uur voor zichzelf nodig. Of heb jij er een ongelofelijke hekel aan als een ander zomaar binnenloopt terwijl jij staat te douchen. Het is een stuk handiger om zulke grenzen en voorkeuren van tevoren te bespreken, zodat irritaties en frustratie voorkomen kunnen worden.

5. Hoe ervoor te zorgen dat jullie je allebei thuis voelen

Wanneer jullie samen in een nieuw huis trekken, speelt dit een minder grote rol. Maar wanneer de een bij de ander intrekt, is het goed om te bespreken hoe jullie levens en huisraad in elkaar gaan schuiven. Welke meubels blijven of gaan? Welke schilderijen gaan aan de muur? Moet er ruimte gemaakt worden? Het is voor het slagen van de samenwoon-ervaring cruciaal dat beide partners zich thuis voelen in de gezamenlijke ruimte. En ook hier geldt: een beetje aanpassen en veel blijven praten is de sleutel tot succes.

Beeld: fotografie door Alan Jensen, styling door Cyn Ferdinandus

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over relaties?

Zo houd je de seks leuk in een lange relatie.

Volgend artikel
Waarom je jezelf in een lange relatie pas écht leert kennen
Waarom je jezelf in een lange relatie pas écht leert kennen