Terug naar overzicht

Waarom je jezelf in een lange relatie pas écht leert kennen

Categorie
Tekst
Susan Smit
Waarom je jezelf in een lange relatie pas écht leert kennen

Als je steeds hetzelfde wilt ervaren, dan moet je gaan daten. Je toont je opgepoetste versie, probeert indruk te maken, peilt de ander op geschiktheid, ervaart de opwinding van naderbij komen. Als je liever verschillende dingen wilt meemaken, blijf dan in een lange relatie met dezelfde persoon.

In een langdurige relatie gaan de maskers af. Er komen diepere lagen vrij. Je wordt geconfronteerd met de blik van de ander die jou steeds opnieuw dwingt tot zelfonderzoek. Is wat je over jezelf denkt waar? Zijn jouw keuzes wel de juiste? Je geliefde zal je dingen voor de voeten werpen die inderdaad, bij nader inzien, niet zo handig waren.

Je lief is de spiegel van jouw blinde vlekken en valkuilen

Natuurlijk zijn er vrienden, huisgenoten en familieleden die jou kennen en je spiegels voorhouden. Er is niemand op de wereld die jou beter kent dan een levenspartner, aan wie je je hart hebt gegeven en die sterk verbonden is met zowel je dagelijkse leven als de toekomst die je voor je ziet. Na een paar jaar kent hij of zij je ochtendhumeur, je huiver voor huisspinnen, je neiging om dingen weg te lachen, kortom een flink deel van je blinde vlekken, valkuilen en zwakheden. En ongelofelijk genoeg houdt de partner ondanks al die dingen toch zielsveel van jou en is bovendien, als het goed is, nieuwsgierig naar de delen die je nog niet hebt laten zien.

Als je verliefd bent draag je, overdrachtelijk gezien, hoge hakken. Je voelt je vrouwelijk (of mannelijk, maar we zitten nu even in de ‘hoge hakken’-vergelijking) en sensueel. Als de verliefdheid doorgroeit tot volwassen liefde voelt dat meer als je hoge hakken na een lange dag uittrekken.. Het is bevrijdend, ongedwongen en echt (al is het trouwens goed om, nogmaals overdrachtelijk maar ook zeker letterlijk, de hakken regelmatig uit de kast te halen).

Nooit meer iets missen van Happinez? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Je kunt elkaar laten groeien

Het geschenk van een lange relatie is dat je je aan elkaar kunt scherpen, want het voelt veilig genoeg om het oneens te zijn, je grieven te uiten, die van de ander aan te horen en je ware gevoelens te tonen. Vertrouwen tussen twee partners biedt de mogelijkheid om oude pijn, angsten en onzekerheden uit te werken en los te laten. Binnen de relatie kun je dingen in de praktijk brengen die je voor jezelf hebt uitgezocht. De liefde van een ander kan je helpen nog meer van jezelf te laten zien en van jezelf te houden. De geliefde laat je voelen hoeveel liefde je te geven hebt en ontvangen kunt.

Een lange relatie kan verzanden in sleur en voorspelbaarheid, zeker, maar alleen als je stopt met twee dingen: met elkaar praten en naar elkaar kijken. Zodra je meent dat je de ander helemaal in kaart hebt gebracht, is de relatie ten dode opgeschreven. Zolang je bereid bent om te luisteren naar de ander en te zien hoe de ander zich blijft ontwikkelen, kun je tot je gouden bruiloft geboeid blijven.

Meer lezen?

Door anderen gelezen