6 sleutels tot lucht, licht en ruimte in je hoofd

6 sleutels tot lucht, licht en ruimte in je hoofd 6 sleutels tot lucht, licht en ruimte in je hoofd 6 sleutels tot lucht, licht en ruimte in je hoofd

Of het nu schrijven, mindfulness of een ademhalingsoefening is; er zijn veel manieren om ruimte in je hoofd te scheppen. Dit zijn er een paar. 

Lessen in mildheid

‘Door niet te oordelen, schep je stilte in je geest’ – Deepak Chopra

We hebben vaak ons oordeel klaar. Vooral over wat andere mensen doen. Waarom eigenlijk? Vervang ze door vriendelijke gedachten. Zoiets als: ‘Ik snap er niks van, maar ze zullen er wel een reden voor hebben’. Bijkomend voordeel: als je minder over anderen oordeelt, sta je ook milder tegenover jezelf.

In de wolken

Zo blauw als de lucht is, zo wit zijn de wolken. Ga in het gras liggen en kijk omhoog. Welke figuren zie je erin? Volg een zwaluw, hoog in de lucht. Wat schrijft hij in zijn vlucht? Blijf nog maar even liggen met je hoofd in de wolken.

Laat je verrassen

Eenvoud, zuiverheid en een onbevangen blik, daarom draait het bij een haiku. Het is een Japanse dichtvorm, waarbij de dichter iets probeert te vangen uit de natuur, waar nog geen woorden voor waren. Een haiku bevat meestal drie regels van respectievelijk vijf, zeven en vijf lettergrepen, maar dat hoeft niet per se. Het element van verrassing is belangrijker. Er zit een soort ‘hupje’ in. Een moment dat je hart een sprongetje maakt. Zoals in deze haiku uit de 17e eeuw, van monnik Matsuo Basho:

De oude vijver

een kikker springt –

plons!

Een haiku lees je langzaam. Laat het beeld tot je doordringen. Welk gevoel roept het op?

Ritme van de regen

Om je hoofd leeg te maken, helpt het om te focussen op je zintuigen. Daar kun je een zintuig naar keuze voor gebruiken. Je gehoor, bijvoorbeeld. Regent het, ga dan ergens onder een afdak staan en luister naar de druppels. Met regenfilmpjes op YouTube lukt het ook. Als het je ontspant, ben je wellicht gevoelig voor ASMR (autonomous sensory meridian response). Niet alleen het tikken van regen, maar ook geknisper of zacht fluisteren, brengt je brein dan tot rust.

Draai naar de zon

Het zonlicht dat tussen de bladeren door danst. Bloemen die opengaan en zich richten naar de zon. Stofjes dwarrelend op een zonnestraal. Sluit je ogen, draai je gezicht naar de zon. Al is het maar tien seconden. Een momentje tussendoor. Rust.

Kalmeert je brein

Een eenvoudige ademhalingsoefening: adem rustig uit, pauzeer dan een paar tellen, tot je vanzelf weer inademt. Herhaal.

Adem in. Adem uit. Pauze.

Adem in. Adem uit. Pauze.

Deze rustige ademhaling geeft je lichaam het signaal ‘alles is veilig’ en met de aandacht zet je je brein op stil. Het is een snelle manier om te kalmeren als je bijvoorbeeld zenuwachtig bent, of om een andere reden wordt meegesleept door je gedachten.


Meer lezen?

In Happinez 5-2020 ‘Ruimte om te helen’ lees je meer sleutels tot lucht, licht en ruimte in je hoofd. Bestel dit nummer nu in onze webshop.

Meer Happinez?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Zo bevrijdt Tosha Silver zichzelf van onrust
Zo bevrijdt Tosha Silver zichzelf van onrust